Hlavní obsah

Rusko současné boje oslabují, nebude schopné další ofenzívy, tvrdí Girkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko bude v příštím roce ještě slabší a méně schopné vést ofenzívu, napsal v dopisu vězněný nacionalista Igor Girkin, který byl v roce 2014 prvním vůdcem separatistů v Doněcké oblasti. Ručně psaný list z 26. října zveřejnila Girkinova manželka Miroslava Reginskaja. Kritizuje nejen ruskou taktiku, kdy se útočí a brání současně, ale také jsou v něm patrné obavy z dodávek západních zbraní na Ukrajinu, které mohou Ukrajincům zajistit v příštím roce místní převahu.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják u zničeného ruského transportéru BTR 82A u Robotyne

Článek

Podle Girkina ruské snahy odrazit jednotlivé lokalizované ukrajinské útoky podél linie fronty a současně vést podzimní ofenzívu zřejmě oslabí ruský útočný i obranný potenciál v roce 2024. Podle něj po zbytek podzimu a zimy se budou muset Rusové soustředit na obranu, aby eliminovali operační krize, jaká nastala na levém břehu Dněpru u Chersonu.

Girkin dokonce podle Institutu pro studium války tvrdí, že ruské síly budou „neschopné vést jakékoli širší ofenzívní akce“, navzdory tomu, že ukrajinské síly nejsou schopné „srazit ruské frontové jednotky, jsou unavené a selhaly při pokusu a podzimní průlom“.

Varoval, že navzdory tomu nemusejí Ukrajinci zůstat u scénáře pozičního boje a že se bojí, že by ukrajinské síly mohly být úspěšné v průlomu, protože ruské jednotky jsou vyčerpané měsíci bojů.

Girkin v dopise shrnuje situace na bojišti během října. Uvedl, že se ruské jednotky „postupně zhoršují“ a ukazují „narůstající slabost ve svých schopnostech“, přestože se jim podařilo úspěšně odrazit ukrajinskou ofenzívu z léta a podzimu 2023.

Nedaří se ani menší cílené útoky na města

Uvádí, že ruské jednotky nebyly schopné začátkem podzimu nejen zahájit rozsáhlejší ofenzívu, ale nejsou schopné plnit ani omezené útočné operace, při nichž by dobyly operačně významné cíle, jako jsou Kupjansk, Lyman nebo Avdijivka.

U Kupjansku nedokázaly postoupit k městu a uvázly v bojích na „vzdálených přístupech k městu“. Nepovedlo se jim změnit situaci ani u Lymanu.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják zkoumá dobyté ruské pozice u Robotyne

Girkin dodal, že poziční zisky u Avdijivky vedly k významným ztrátám mužstva a vybavení, takže se ruská ofenzíva dále nerozvinula. Právě Avdijivka podle Girkina ukázala neschopnost ruských jednotek „získat převahu na velmi úzkém sektoru fronty“. Navzdory tomu, že operaci Rusové pečlivě připravili a útočící síly byly dobře koordinovány a spolupracovaly. Nashromáždily i množství munice v množství nebývalém od bojů o Bachmut.

Zmínil taky nevhodné načasování operace, kdy deštivé a blátivé období podle očekávání brzdilo ruský postup.

Západní pomoc posiluje Kyjev

Girkin varuje, že další západní pomoc Ukrajině a to, že ruské vedení nepřistoupilo k mobilizaci, by mohlo umožnit Ukrajině v roce 2024 přejít od pozičních bojů a podniknout úspěšnou ofenzívu. Předpokládá, že kvůli prezidentským volbám Rusko nespustí další kolo mobilizace před nástupem jara. Domnívá se, že nelze očekávat další posílení jednotek o dobrovolníky a vojáky získané pomocí náboru, protože se už vyčerpal potenciál lidí, kteří mají zájem sami jít do války.

Girkin zmiňuje, že dodávky západních zbraní umožňují zasahovat ruský týl, a dokonce zničit berďanské letiště v okupované Záporožské oblasti. Girkin se obává, že Ukrajina může během zimy dál ničit ruský týl. Varoval, že díky dodávkám amerických stíhaček F-16 ukrajinské jednotky mohou dosáhnout krátkodobé místní převahy v jakékoli části fronty.

Esej ukrajinského vrchního velitele Valerije Zalužného Moderní poziční válka a jak ji vyhrát uvádí, že západní vojenská technika a převaha ve vzduchu jsou mezi faktory umožňujícími Ukrajině přejit od poziční války k ofenzívě.

Mobilní malé jednotky místo mohutných sil

S kritikou ruské taktiky přišli i někteří ruští vojenští blogeři, kteří uvádějí, že koncentrované útoky velkých sil proti pevné obraně jsou neefektivní. Podle nich by mohly být efektivnější menší pohyblivé pěší jednotky s dostatečnou podporou, uvedl telegramový kanál Filolog v seroj zoně.

Upozornil, že úvodní fáze ofenzívy u Avdijivky jsou na obou stranách velmi podobné - dosáhne se úvodního postupu za cenu nenahraditelných ztrát mužstva a vybavení. Obě strany tak musejí využívat menší pohyblivé pěší útvary, které Ukrajinci už nasazují.

Rusové přisunuli k Avdijivce posily. Počet útoků přesto klesá

Válka na Ukrajině

Rusko bude chtít zmrazit frontu do prezidentských voleb, posilovat armádu si netroufne, míní Girkin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám