Hlavní obsah

Francie chystá podle Ruska vojáky na Ukrajinu. Budou první na řadě, pohrozil šéf ruské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má informace, že Francie již připravuje vojenský kontingent pro vyslání na Ukrajinu, pro začátek to mají být asi dva tisíce lidí. Prohlásil to v úterý podle agentury TASS šéf ruské civilní rozvědky (SVR) Sergej Naryškin s tím, že se francouzské jednotky na Ukrajině stanou legitimním a prioritním cílem ruské armády.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské civilní rozvědky (SVR) Sergej Naryškin

Článek

„Současné vedení Francie se nestará o smrt obyčejných Francouzů a obavy generálů. Podle údajů, které obdržela ruská zahraniční rozvědka, se již připravuje kontingent k vyslání na Ukrajinu. V počáteční fázi to budou asi dva tisíce lidí,“ řekl podle agentury TASS Naryškin.

Francouzskou armádu ale podle šéfa SVR zatím brzdí obavy, že tak významnou sílu nebude možné v tichosti dopravit na Ukrajinu a tam ji rozmístit.

„V každém případě se francouzští vojáci stanou prioritním a legitimní cílem ruských ozbrojených sil,“ varoval Naryškin. „Čeká je osud všech Francouzů, kteří kdy přišli na ruské území s mečem,“ pohrozil.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron po konferenci o Ukrajině, která se konala v Paříži, jednoznačně nevyloučil možnost vyslání pozemních sil západních zemí do zóny speciální vojenské operace. Macron také řekl, že západní státy „mají v úmyslu udělat vše, co je nutné“, aby zabránily Rusku získat v konfliktu převahu.

„Možná, že v určitém okamžiku – nechci to, nebudu to iniciovat – bude nezbytné vést pozemní operace, ať už budou jakékoliv, abychom čelili ruským silám,“ řekl Macron v rozhovoru, který poskytl po návratu z Berlína, kde se v pátek setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem a polským premiérem Donaldem Tuskem. „Síla Francie spočívá v tom, že to dokážeme,“ dodal.

Macron: Francouzská armáda možná bude muset vést pozemní operace na Ukrajině

Evropa

Naryškin už Macronovy výroky jednou zkritizoval a prohlásil je za extrémně nebezpečné a za důkaz nezodpovědnosti západních politiků. Reagoval tak na návodnou otázku v ruském televizním pořadu Solovjov Live, zda Macronova prohlášení přivedou svět na pokraj jaderné války. Naryškin řekl, že ano.

Přidal se tak k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, který v reakci na Macronova pohrozil, že by Západ vysláním svých vojsk na Ukrajinu mohl Rusko vyprovokovat ke spuštění jaderné války.

Šéf Putinových špehů Naryškin: Macronova prohlášení dokazují nezodpovědnost západních politiků

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám