Hlavní obsah

Šéf Putinových špehů Naryškin: Macronova prohlášení dokazují nezodpovědnost západních politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské Služby vnější rozvědky (SVR) Sergej Naryškin zkritizoval výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možném nasazení západních vojsk na Ukrajině. Nazval je extrémně nebezpečnými a důkazem nezodpovědnosti západních politiků.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Naryškin

Článek

Reagoval tak na návodnou otázku v ruském televizním pořadu Solovjov Live, zda Macronova prohlášení přivedou svět na pokraj jaderné války. Naryškin řekl, že ano.

„Ano… Toto ukazuje vysoký stupeň politické nezodpovědnosti dnešních evropských lídrů, v tomto případě francouzského prezidenta,“ odpověděl na Macronova prohlášení šéf SVR, hlavního nástupce špionské sekce První správy KGB. „Tato tvrzení jsou extrémně nebezpečná.“

Moderátor pořadu Vladimir Solovjov je přední kremelský propagandista.

Macron v únoru řekl, že ohledně nasazení evropských vojáků do bojů na území Ukrajiny neexistuje shoda, ale „nic by se nemělo vylučovat“. Spojené státy a několik dalších evropských členů NATO přitom možnost poslání vlastních vojáků na frontu rázně odmítly. Debatu o této otázce spustil slovenský premiér Robert Fico, který tvrdil, že to některé státy již plánují.

Agentura Reuters píše, že ruská invaze na Ukrajinu vedla k nejvypjatějším vztahům mezi Moskvou a západem od Kubánské krize v roce 1962. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na Macronova slova hrozí, že by západ vysláním svých vojsk na Ukrajinu mohl Rusko vyprovokovat ke spuštění jaderné války.

Rusové zaútočili na ukrajinské pozice v „golfových vozících“ z Číny. Nedopadli dobře

Válka na Ukrajině

„Je smutné to vidět, smutné to pozorovat a smutné chápat, že schopnost současných elit v Evropě a severním Atlantiku vyjednávat je na velmi nízké úrovni. Čím dál tím méně projevují jakýkoliv zdravý rozum,“ dodal.

Rusko a Spojené státy disponují největšími arzenály jaderných zbraní na světě. Prezident USA Joe Biden již v minulosti varoval, že by konflikt mezi Ruskem a NATO mohl spustit třetí světovou válku. Po ruské invazi na území Ukrajiny v lednu 2022 západní lídři přislíbili Ukrajině pomoc s porážkou Ruska na bitevním poli a vytlačením ruských okupantů ze země.

V prvním roce války se Ukrajině podařilo získat zpět rozsáhlé části svého teritoria. V roce 2023 se ale ukrajinské protiofenzivě pevnou ruskou linii prolomit nepodařilo, a naopak nyní Rusové na Ukrajině opět postupují. To vše, zatímco se finanční pomoc pro Ukrajinu z USA zasekla na politických debatách v Kongresu o domácí politice. Rusko v tuto chvíli kontroluje téměř pětinu mezinárodně uznaného ukrajinského území.

Belgie vyhostila desítky ruských diplomatů - špionů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám