Hlavní obsah

Macron: Francouzská armáda možná bude muset vést pozemní operace na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie bude možná v určitém okamžiku nucena vést pozemní operace na Ukrajině, aby čelila ruským silám. Podle agentury AFP to uvedl prezident Emmanuel Macron v sobotu zveřejněném rozhovoru s deníkem Le Parisien. Francie je připravena na všechny scénáře, dodal.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

„Možná, že v určitém okamžiku – nechci to, nebudu to iniciovat – bude nezbytné vést pozemní operace, ať už budou jakékoliv, abychom čelili ruským silám,“ řekl Macron v rozhovoru, který poskytl po návratu z Berlína, kde se v pátek setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem a polským premiérem Donaldem Tuskem.

„Síla Francie spočívá v tom, že to dokážeme,“ dodal.

Francie je podle něj připravena na všechny scénáře. S odkazem na ruské výhrůžky jadernými zbraněmi vyzval, aby se západní spojenci nenechávali zastrašit. „Nečelíme velmoci. Rusko je středně silnou mocností, která má jaderné zbraně, ale jejíž HDP je mnohem menší než HDP Evropanů, nižší než Německa a Francie,“ citovala z rozhovoru stanice BFMTV.

Macron pro Novinky: Jsem rád, že mám v Česku silné evropské partnery

Evropa

Macron již minulý měsíc vyvolal rozruch prohlášením, že západní spojenci by neměli vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu. Později Macron také řekl, že tato teze je především signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví.

Řada zemí včetně Česka v reakci na Macronovy úvahy dříve oznámila, že se nechystá vyslat vojáky na Ukrajinu. Jiné státy, především z východního křídla NATO, francouzského prezidenta naopak podpořily.

Přítomnost vojáků na Ukrajině? Neomezujme se tam, kde nemusíme, řekl Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám