Hlavní obsah

EU dá na boj s virem miliardy eur

DPA, ČTK, doh

Na boj s pandemií koronaviru přislíbila Evropská unie dát dalších 4,9 miliardy eur (zhruba 131 miliard korun). Peníze mají jít na testování, léčbu i očkování v obzvláště zranitelných zemích. Během sobotní dárcovské konference, kterou sedmadvacítka spolupořádala s organizací Global Citizen, se pak celkem vybralo 6,15 mi­liardy eur.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Všichni na světě musejí mít přístup k testům, stejně jako k potenciální léčbě nebo vakcíně,“ vzkázala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Na vývoj vakcín už přitom dříve Komise vybrala 10 miliard eur, oznámil v pátek její mluvčí.

Číňany Unie pustí, Američany nikoliv

Seznam účastníků sobotní virtuální konference připomínal soupisku hvězdného festivalu. Krom příspěvků německé kancléřky Angely Merkelové či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona totiž svými písněmi přispěly zpěvačky Miley Cyrus, Shakira nebo skupina Coldplay, krátce promluvila i bývalá topmodelka Naomi Campbellová či něk­dejší fotbalová hvězda David Beckham.

Kdo kolik dá na vývoj vakcíny: EU 40 miliard, Norsko 27, Kanada 21

Koronavirus

Země EU se mezitím shodly na seznamu států, jejichž občané budou moci od středy cestovat do Unie. Pokud jej dnes na dálku formálně potvrdí zástupci vlád, budou moci létat do unijních zemí Australané, Číňané, Japonci, Kanaďané či Korejci. Na seznamu figuruje také Alžírsko, Gruzie, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Patří tam i malé evropské státy Andorra, Monako, San Marino a Vatikán a také dvě balkánské země Srbsko a Černá Hora.

Naopak například Spojené státy, Rusko či Brazílie nikoliv. USA zaznamenaly další rekordní nárůst počtu nemocných covidem-19, v pátek přibylo přes 45 tisíc případů. Prezident Donald Trump přesto v sobotu relaxoval v jednom ze svých golfových resortů ve státě Virginia. To vzbudilo pozdvižení i proto, že šéf Bílého domu den předtím v souvislosti s rasovými a společenskými nepokoji ujišťoval, že zůstane ve Washingtonu, aby „dohlédl na dodržování práva a pořádku“.

Merkelová chce rozpočet rychle

Ve středu zároveň přebírá půlroční předsednictví EU Německo, Merkelová označila boj s koronavirem za hlavní prioritu nadcházejícího období. Za zásadní přitom považuje rychlou dohodu na víceletém finančním rámci EU a prosazení fondu obnovy, který Německo s Francií navrhly v objemu 500 miliard eur (13,8 bilionu korun) na podporu států a regionů, které nejvíce zasáhla krize způsobená novým typem koronaviru. „Nesmíme dopustit, aby pandemie oslabila vnitřní trh,“ řekla.

Deset milionů nakažených
Ve světě se novým typem koronaviru nakazilo už více než deset milionů lidí.
Ještě před týdnem jich přitom bylo o milion méně.
Více než 500 tisíc lidí komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.
Nejvíce zasaženou zemí dle absolutního počtu nakažených i obětí jsou USA.
Infikovalo se tam přes 2,5 milionu lidí, z nichž zhruba 125 tisíc zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám