Hlavní obsah

Kdo kolik dá na vývoj vakcíny: EU 40 miliard, Norsko 27, Kanada 21

Brusel

Evropské komisi se ještě v pondělí během dárcovské konference podařilo vybrat na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru SARS-CoV-2 skoro celou cílovou částku 7,5 miliardy eur (205 miliard korun). Oznámila to předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová. Peníze přislíbilo přes třicet zemí, ale i OSN, filantropové nebo výzkumné instituty, uvedly stanice BBC a Deutsche Welle.

Foto: Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po prvním dni dárcovské konference.

Článek

Podle von der Leyenové musí země světa sjednotit síly, aby co nejrychleji získaly účinnou vakcínu a léky proti nemoci, jejíž šíření bezprecedentně zasáhlo život na celé planetě: „Musíme je vyvinout, vyrobit a dostat je do všech koutů světa.“

Vybraných 7,4 miliardy eur za první den označila výraz „neobyčejné jednoty“ a „solidní začátek“ dlouhodobé snahy.

„Jsem přesvědčena, že 4. květen označí bod obratu v boji s koronavirem, protože se dneska dal svět dohromady. Partnerů je mnoho, cíl je jeden –porazit virus,“ řekla předsedkyně Evropské komise.

Ursula von der Leyenová uvedla, že EU věnuje v rámci této celosvětové snahy 1,4 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun).

Největší dárci
dárcepříspěvek v eurech
EU1,4 miliardy
Norsko1 miliarda
Kanada775 milionů
Japonsko750 milionů
Německo525 milionů
Francie500 milionů
Saúdská Arábie<500 milionů
Velká Británie441milionů
Nizozemsko192 milionů
Švýcarsko378 milionů
Španělsko125 milionů
Itálie100 milionů

Z celkové sumy mají jít na vakcíny čtyři miliardy, z čehož je miliarda právě od EU. Dalších 1,8 miliardy má jít na hledání léků a zbytek na testy.

Británie do fondu vložila přes polovinu peněz, které si vyčlenila na boj s koronavirem.

Norský příspěvek ve výši jedné miliardy eur (v přepočtu 27 miliard korun) je určen pro Globální alianci pro vakcíny a imunizaci (GAVI). Ze španělského příspěvku 125 milionů eur (3,3 miliardy korun) má jít 50 milionů eur GAVI a 75 milionů Koalici na inovace při připravenosti na epidemie (CEPI), která už přispěla na vývoj několik vakcín. Zpěvačka Madonna dala do fondu milion dolarů (25 milionů korun).

Vakcína proti koronaviru? Nejistý podnik, farmaceutické firmy i vlády riskují miliardy

Koronavirus

Česko dá 20 milionů

Český premiér Andrej Babiš (ANO) jménem zemí Visegrádské skupiny slíbil dohromady tři miliony eur (80 milionů korun). Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko věnují shodně po tři čtvrtě milionu eur (20 milionů). Rumunsko dá 187 tisíc eur.

K dlouhodobé akci, jejímž cílem je také koordinovat globálně úsilí o vývoj očkovací látky, se nepřidaly Spojené státy a Rusko. Konference je součástí globální iniciativy, kterou před dvěma týdny zahájila Světová zdravotnická organizace (WHO). Vedle unijních zemí v čele s Francií či Německem se na organizaci konference podílí Británie, Japonsko, Kanada i Saúdská Arábie a velké světové organizace a nadace. Přítomen byl čínský velvyslanec při EU.

„Závod o objevení vakcíny, kterou porazíme virus, není soubojem mezi národy, ale nejnaléhavějším společným podnikem našich životů,“ řekl britský premiér Boris Johnson, který se sám koncem dubna zotavil z nemoci covid-19.

Země budou moci do příspěvků oznámených v rámci konference zahrnout i peníze, které na vývoj vakcíny či léků již věnovaly od konce ledna.

Bez USA

Američtí představitelé nesdělili, proč se neúčastní konference pořádané EU, zřejmě je to ale kvůli sporům s WHO.

Dva američtí představitelé ale listu The New York Times řekli, že se americké snahy vyvinout vakcínu úzce koordinují s evropskými zeměmi, a konferenci přivítali jako krok, který povzbudí další dárce.

Hlavně ale zdůraznili, kolik peněz už USA utratily na vývoji vakcín. Je mezi nimi i 2,6 miliardy poskytnutých Úřadu pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA). Ředitel oddělení ministerstva zahraničí pro zahraniční podporu Jim Richardson zmínil, že americké soukromé firmy daly na vývoj vakcíny a léků už sedm miliard dolarů (v přepočtu 173 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám