Hlavní obsah

Erdogan je na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jedná ve čtvrtek ve Lvově se svým tureckým protějškem Recepem Tayypem Erdoganem a s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Kromě zajištění bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny by měli mluvit i o vývozu ukrajinského obilí, který pomáhalo při jednáních s Ruskem zprostředkovat Turecko a OSN. Turecko a Ukrajina budou jednat i o vojenské spolupráci, do Lvova letí i zbrojař Haluk Bayraktar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jedná ve Lvově se svým tureckým protějškem Recepem Tayypem ErdoganemVideo: Reuters

 
Článek

Jednání ve Lvově je prvním, které vede Erdodgan se Zelenským od ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při setkání ve Lvově

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem mluvil Erdogan 5. srpna v Soči.

Ruská očekávání

Ruská média dávají najevo, že lze mít od schůzky velká očekávání, a snaží se najít zprávy, které by to podporovaly. Ruská agentura TASS informovala s odvoláním na tureckou stanici NTV, že by Erdogan mohl navrhnout plán příměří.

Rusové stahují k Ukrajině rakety S-300

Evropa

Guterres už uvedl, že by chtěl při jednání dosáhnout „ochlazení situace“, aby se omezily boje a také pokleslo nebezpečí pro Záporožskou jadernou elektrárnu.

Ruská agentura RIA Novosti zase uvedla, bez upřesnění zdroje, že by na jednání mohl Erdogan zprostředkovat schůzku Putina se Zelenským.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Auto s tureckým prezidentem Erdoganem projíždí centrem Lvova.

Turecká pozice

Podle vyjádření kanceláře tureckého prezidenta bude Erdogan při dvoustranném jednání se Zelenským „probírat všechny aspekty vzájemných vztahů, které jsou na úrovni strategického partnerství“.

List Hürriyet napsal, že „Turecko dlouho podporuje ukrajinskou sebeobranu proti ruské invazi, i když se pokouší zprostředkovat mezi oběma stranami příměří“.

Zdroje z tureckého vedení podle serveru MiddleEastEye uvádějí, že Turecko chce dál hrát roli zprostředkovatele, i když Ankara dává najevo sympatie Kyjevu. Další zdroj serveru uvedl, že jde o to, ukázat, že je Turecko schopné udržovat vztahy a mluvit s oběma stranami s cílem dosáhnout míru a ochránit turecké obchodní zájmy.

Podle průzkumů většina Turků podporuje Erdoganovu „neutrální politiku“.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při setkání ve Lvově

Na Ukrajinu letí i Bayraktar

Turecko Ukrajině dodává zbraně, zejména drony Bayraktar TB2 a vůči minám odolná vozidla Kirpi. Haluk Bayraktar, šéf firmy Baykar Makina, která drony vyrábí, uvedl, že TB2 jsou jedním z hlavních prvků spojujících Ukrajinu a Turecko.

Haluk Bayraktar je v Erdoganově delegaci, uvedl server CVVnews.

Turecká firma Baykar bude vyrábět drony na Ukrajině

Evropa

Baykar Makina plánuje na Ukrajině zbudovat závod na výrobu dronů a využívat v nich ukrajinské motory. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov to odsoudil a pohrozil, že na továrnu Rusko zaútočí: „Vybudovat takovýto vojenský objekt, který bude okamžitě demilitarizován, jen prodlouží strádání.“

Bezpečnost jaderné elektrárny

Guterres, který do Lvova přicestoval už ve středu, bude podle očekávání se Zelenským a Erdoganem mluvit o možné návštěvě Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské elektrárně, kterou ovládají ruští vojáci.

MAAE dříve varovala před rizikem katastrofy v zařízení a snaží se do něj získat přístup, aby situaci zhodnotila. OSN v pondělí uvedla, že může poskytnout delegaci potřebnou logistickou a bezpečnostní podporu.

Úřad pro jadernou bezpečnost: Při úniku ze Záporoží by byla opatření nutná stovky kilometrů daleko

Domácí

Z bezprostředního okolí elektrárny je v poslední době hlášeno ostřelování, uvedl podle agentury Reuters mluvčí OSN.

Dalším tématem setkání ve Lvově pravděpodobně bude vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Obnovení jeho exportu umožnila dohoda uzavřená na konci července, kterou zprostředkovalo Turecko a OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám