Hlavní obsah

Rusové stahují k Ukrajině rakety S-300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské ozbrojené síly přisouvají na okupovaná území na Ukrajině a k hranici s ní rakety pro systémy protivzdušné obrany S-300. Uvedlo to ukrajinské vedení pro strategickou komunikaci ozbrojených sil (StratKom) s tím, že z burjatského hlavního města Ulan-Ude v Rusku vyjel vlak s raketami.

Foto: Profimedia.cz

Kontejnery s raketami systému PVO S-300

Článek

„Začátkem srpna vyjely z Ulan-Ude vojenské vlaky s municí tvořené 28 vagóny s raketami pro systémy protivzdušné obrany (PVO) S-300 v počtu 32 raket. K hranicím Ukrajiny dorazí vlak po dvacátém srpnu,“ uvedl StratKom.

Podle StratKomu bylo do poloviny srpna z arzenálů a skladů v ruském městě Kotovo vyskladněno přes 120 kontejnerů s raketami k systému PVO S-300.

StratKom také podotkl, že v běloruské Zjabrovce ležící 22 km od hranic s Ukrajinou je přes 60 kontejnerů, které slouží k přepravě a vypouštění raket systému S-300.

StratKom upozornil, že ve městě Džankoj, kde došlo k výbuchům zřejmě v důsledku sabotáže, bylo uskladněno asi 440 kontejnerů s raketami pro systém S-300. Není ale jasné, kolik jich bylo zničeno, pokud vůbec nějaký.

USA: Posíláme na Ukrajinu rakety proti radarům, dodávky letadel nevylučujeme

Evropa

S-300 je systém protivzdušné obrany dalekého dosahu určený proti letadlům, velkým dronům a střelám s plochou dráhou. Rusko ho však používalo i k útokům na pozemní cíle.

Ukrajinci se snaží zjistit, co všechno bylo zničeno při různých explozích na Krymu, ať už v Džankoji, nebo na letišti Saki.

Podle některých ukrajinských zpráv byl počet zničených nebo natolik poškozených letadel, že nemohou létat, vyšší než dříve uváděné čtyři bombardéry Suchoj Su-30M a pět Su-24M.

Zaznamenána byla i exploze na letišti Gvardějskoje sloužící jako hlavní základna 37. smíšeného vzdušného pluku využívajícího bombardéry Su-24M a bitevníky S-25SM. Satelitní záběry ale neukazují žádné škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám