Hlavní obsah

Dívka v Rusku nakreslila obrázek. Skončila v dětském domově a jejímu otci hrozí dva roky

Moskva

Obžaloba žádá dva roky vězení pro Rusa, jehož dcera nakreslila obrázek na podporu Ukrajiny a nyní je v dětském domově. Rozsudek nad Alexejem Moskaljovem má padnout v úterý. Informoval o tom server BBC News.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Moskaljovova dcera Maša nakreslila na jaře 2022 (tehdy jí bylo 12 let) během výtvarné výchovy obrázek, na němž je ukrajinská vlajka s nápisem „Sláva Ukrajině“ a ruská vlajka, na níž stojí „Ne válce, Putinovi“. Na obrázku je i žena, která drží za ruku holčičku a dlaní se snaží zastavit rakety letící ze směru Ruska.

Poté, co vedení školy uvědomilo policii, byl Moskaljov obviněn z diskreditace ruské armády kvůli příspěvku na sociálních sítích. Nyní je v domácím vězení a Maša v dětském domově. Moskaljov je otec samoživitel a úřady mu nedovolují s dcerou dokonce ani komunikaci přes mobilní telefon.

„Mašu nikdo neviděl od 1. března, a to i přes naši snahu získat přístup do dětského domova a zjistit, jak jí je. Ruské úřady chtějí držet všechny v linii. Nikdo nesmí mít vlastní názor. Když s někým nesouhlasíte, tak nečtěte jeho sociální média a nedávejte ho do domácího vězení a neberte mu děti do dětského domova,“ řekla BBC Olga Podolská, městská radní z Jefremova (320 km od Moskvy), kde Maša s otcem žije.

Během pondělního slyšení u soudu prokurátor vyzval k odsouzení Moskaljova do vězení na dva roky. Moskaljov v závěrečné řeči sdělil, že je proti ruské agresi na Ukrajině.

„Kdybyste se teď zeptali, co si lidé myslí o speciální operaci na Ukrajině, tak si myslím, že dokonce v síni jsou lidé, víc než 90 procent, kteří řeknou, že jsou proti. A já s nimi souhlasím. Jaký může mít člověk postoj k úmrtím, k lidem, kteří umírají? Záporný,“ uvedl. Doplnil ale, že se nesnížil k tomu, aby „psal negativní věci“ a „urážky“.

Maminka už tě nechce, tvrdili Rusové ukradeným ukrajinským dětem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám