Hlavní obsah

Čínské námluvy s Ruskem ohrožují vztahy s EU, varovala Leyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro vztahy Evropské unie s Čínou bude určující, jak se Peking postaví k válce vedené Ruskem. Prohlásila to ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Dodala, že by se EU sice neměla od Číny ekonomicky úplně odstřihnout, ale měla by na druhou stranu snižovat rizika.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„V této věci musíme být upřímní. To, jak bude Čína dále přistupovat k Putinově válce, bude určujícím faktorem pro další vývoj vztahů mezi EU a Čínou,“ řekla německá politička v projevu v bruselském think-tanku European Policy Centre.

Evropský blok by podle ní měl snižovat rizika, která ze vztahu s komunistickou diktaturou plynou, avšak neměl by se zbavovat ekonomických a obchodních vazeb, z nichž unijní země profitují.

Čína se pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga stává v poslední době represivnější vůči svým obyvatelům a asertivnější směrem do zahraničí, míní šéfka unijní exekutivy.

Peking podle ní během války na Ukrajině zcela převážil na svou stranu vůdčí roli ve vztahu s Ruskem, což ukázala i nedávná návštěva čínského prezidenta u ruského prezidenta Vladimira Putina. Čína by měla svou roli využít a jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN přispět k vyjednání spravedlivého míru.

KOMENTÁŘ: Pompézní moskevské setkání v komunistickém duchu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám