Hlavní obsah

Český duchovní dostal v Německu tři roky vězení za pašování migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tři roky poslal drážďanský soud do vězení českého duchovního, kterého shledal vinným z pašování ilegálních migrantů do Německa. Čtyřiapadesátiletý Čech Jiří B. byl přistižen, jak v dodávce převážel 17 Syřanů, z nichž dvěma bylo teprve 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle soudce, kterého citoval deník Bild, převážel odsouzený Jiří B. koncem letošního května uprchlíky v nelidských podmínkách. Cesta dlouhá více než 500 kilometrů vedla z Maďarska přes Slovensko a Česko do Saska, kde vozidlo odhalili policisté.

Telefonicky je na to upozornil jeden místní občan, který viděl, že řidič dodávky s českou registrační značkou vysazuje v průmyslovém areálu jižně od Drážďan desítky lidí. Policisté jej ihned zadrželi a zabavili mu mobilní telefon, na němž našli fotografie z maďarské dálnice a videa pořízená při vysazování migrantů v Sasku.

Odsouzený si tak zřejmě opatřoval snímky a nahrávky, jimiž chtěl přes internet prokázat zadavatelům zakázky, že splnil úkol, a mohl tak vyinkasovat svůj honorář. Po zatčení řidič tvrdil, že jednal „z křesťanské lásky k bližnímu“.

U soudu Jiří B. uvedl, že má teologické vzdělání a že pracuje jako farář a současně kuchař. Pro jakou církev pracuje, ale neupřesnil. Mluvil také o své nemocné matce, o kterou se prý musí starat. „Jako pastýř přibližuji lidi křesťanské víře a přesvědčuji je, aby se nechali pokřtít. Je mi líto, co se stalo. Protože jsem věřící člověk, chtěl jsem jen pomoci jiným lidem z nouze,“ hájil se odsouzený.

Argumentoval také, že potřeboval peníze na kyslíkovou terapii pro svou matku a že měl od zadavatelů převozu dostat „jen“ 200 eur (4900 Kč). To ale vyšetřovatelka označila za zcela podhodnocenou sumu. „Předpokládám, že měl za tak dlouhou cestu z Maďarska do Drážďan dostat nejméně 200 eur za každou osobu,“ uvedla. Dohromady by to činilo 3400 eur (83 300 Kč).

Vytahovali těsnění z dveřních oken

To by ale zřejmě nebylo všechno. Jeden z migrantů totiž policistům řekl, že řidič chtěl po každém z převážených dalších 150 eur (3675 Kč) a že museli v přecpané dodávce zůstat i během zastávek na doplnění paliva.

Státní žalobce Deniz Lü uvedl, že migranti neměli během úmorného transportu ani půl metru čtverečního na osobu. „Venkovní teplota byla 25 stupňů a Syřané vytahovali ze zadních dveří gumové těsnění, aby měli více vzduchu. V takových podmínkách by člověk nepřevážel ani prasata,“ dodal.

Německo s okamžitou platností zahajuje kontroly na hranicích s Českem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám