Hlavní obsah

Německo s okamžitou platností zahajuje kontroly na hranicích s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českem a Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly, řekla ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Německo zavedlo ve středu s okamžitou platností kontroly na hranicích s Českem (ilustrační foto).

Článek

„Stacionární hraniční kontroly připravujeme. Budou to doplňkové kontroly a my uvidíme, co přinesou,“ avizovala už ve středu rozhlasové stanici Deutschlandfunk Faeserová. Za důležité označila, aby byli policisté po celé délce hranic a ne jen na vybraných přechodech, které by převaděči mohli obejít.

Za účinnější než stálé kontroly přitom označila skrytá pátrání a možnost působení německých policistů přímo na území sousedních států. Jako příklad uvedla právě Česko, které s takovou spoluprací souhlasilo.

Dohoda s Českem

„Pro mě je důležité, aby opatření byla účinná, abychom jednali v úzké spolupráci se sousedními státy. Česko už se vyjádřilo, že bude provádět zesílené kontroly se spolkovými policisty na českém území,“ uvedla.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová

Společné kontroly českých a německých policistů na české straně hranice v úterý potvrdil i český ministr vnitra Vít Rakušan. Ten ve středu řekl, že namátkové mobilní kontroly na hranicích s Německem navazují na dohodu s ministryní Faeserovou a řadu jednání policistů. „Společné policejní akce na hranicích jsou zaměřené na účinný boj proti převaděčům,“ řekl.

Připomněl, že ve středu odpoledne bude policejní prezident Martin Vondrášek jednat se svým německým spolkovým protějškem Dieterem Romannem. Vondrášek bude v 16:30 komentovat výsledek jednání.

Statisíce žádostí o azyl

Německo tak prozatím nezavede stacionární kontroly po vzoru těch, které na vybraných místech provádí od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Zavedení takových kontrol ale Faeserová nevylučuje, v minulosti je opakovaně označila za poslední možnost.

Faeserová je pod tlakem regionů a konzervativní opozice, aby zastavila nelegální migraci. Do konce srpna v zemi požádalo o azyl 204 tisíc lidí. Očekává se, že do konce roku může být takových žádostí až 400 tisíc.

Migranti proudí do Německa hlavně přes ČR a Polsko. Zemští politici žádají obnovení trvalých kontrol

Evropa

Německo oznámilo dohodu s Českem v boji proti migraci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám