Hlavní obsah

Cenzura po maďarsku. Vstup na výstavu World Press Photo jen pro starší 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Z rozhodnutí maďarského ministerstva kultury mohou výstavu World Press Photo v Budapešti navštívit pouze lidé starší 18 let. Podle ministerstva totiž některé vystavené fotografie porušují zákon zakazující zobrazování témat týkajících se komunity LGBT+ nezletilým. Vedení World Press Photo konstatovalo, že je to poprvé, co se výstava v Evropě setkala s cenzurou.

Na výstavu World Press Photo v Maďarsku mají zákaz vstupu děti do 18 let kvůli zákonu o LGBT+ obsahuVideo: AP

 
Článek

Výstava obsahuje snímky seniorů z komunity LGBT+ fotoreportérky Hannah Reyesové Moralesové, na které si stěžovala místopředsedkyně maďarského parlamentu za radikálně pravicové hnutí Mi hazánk (Naše vlast) Dóra Dúróová. Informuje o tom web index.hu.

Ministerstvo kultury na základě její stížnosti konstatovalo, že fotografie porušují maďarský zákon z roku 2021, který zakazuje zobrazování témat spojených se sexuálními a genderovými menšinami nezletilým v literatuře, filmech či reklamách.

Dúróová po návštěvě výstavy vyslovila pobouření. „To, co považujeme za normální, co zobrazujeme a co zprostředkováváme (dětem) jako hodnotné, je ovlivňuje, a tato výstava je pro nezletilé a myslím, že i pro dospělé, jednoznačně škodlivá,“ řekla politička agentuře AP.

Foto: AP

Na výstavu World Press Photo v Maďarsku mají zákaz vstupu děti do 18 let kvůli zákonu o LGBT+ obsahu

Právo na existenci

Reyesová Moralesová v reakci na krok maďarských úřadů uvedla, že lidé na jejích fotografiích jsou „ikony a vzory“ pro komunitu LGBT+ na Filipínách a „nejsou nebezpeční ani škodliví“.

„Co je škodlivé, je omezování viditelnosti komunity LGBTQIA+, jejich práva na existenci a na to, být viděni,“ konstatovala fotografka.

Organizátor výstavy v Maďarsku Tamás Révész uvedl, že mnohé další fotografie na výstavě v Národním muzeu v Budapešti jsou mnohem více šokující než zmíněná série. Zmínil přitom záběry z Ukrajiny, která se brání ruské vojenské agresi.

V roce 2020 Dúróová demonstrativně skartovala knihu Pohádková země pro každého, kterou vydalo lesbické sdružení. Představitelka hnutí Naše vlast tehdy zdůraznila, že homosexuální princové nejsou součástí maďarské kultury.

Erdogana trápí LGBT výzdoba v OSN. Žádná tam ale není

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám