Hlavní obsah

Erdogana trápí LGBT výzdoba v OSN. Žádná tam ale není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si ve čtvrtek postěžoval na výzdobu v sále, kde se konají plenární zasedání Organizace spojených národů. Podle něj měla propagovat LGBT komunitu. Ve skutečnosti se ale jednalo o barvy symbolizující sedmnáct cílů udržitelného rozvoje, které si OSN vytyčila.

Foto: Profimedia.cz

Sál v budově OSN v New Yorku. Barvy symbolizují 17 cílů udržitelného rozvoje

Článek

„Jednou z věcí, které mě opravdu zlobí, je ta, že když vejdu do budovy OSN, vidím všude barvy LGBT, na schodech i jinde. Kolik lidí ve světě k nim patří? Ti, kteří LGBT odmítají, mají snad také nějaká práva, ne?“ citovala agentura Reuters Erdogana.

Ten zároveň dodal, že by si o věci rád promluvil s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Turecký prezident je také šéfem Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která se v posledních letech posunula k propagaci islámských hodnot.

Prezident Ugandy podepsal nejtvrdší zákon proti LGBTQ+ na světě

Zahraniční

Sám Erdogan několikrát osoby patřící k LGBT komunitě označil za „devianty“.

V Turecku nejsou vztahy lidí stejného pohlaví zakázané, většina společnosti je ale vnímá negativně a policie nejednou proti LGBT akcím na veřejnosti zasahovala.

Udržitelný rozvoj, žádné LGBT

V případě výzdoby v budově OSN však Erdogan mířil vedle.

V rámci 78. zasedání Valného shromáždění OSN v tomto týdnu totiž proběhl též summit o udržitelném rozvoji a při této příležitosti byl sál vyzdoben barvami symbolizujícími sedmnáct cílů, které si světová organizace na poli udržitelného rozvoje vytyčila.

Patří mezi ně například kvalitní vzdělání pro každého, čistá energie či vymýcení hladomoru. LGBT téma se mezi těmito cíli explicitně nezmiňuje.

LGBT aktivisté ve veřejném prostoru často používají tzv. duhové barvy, ty jsou však od zmíněné výzdoby odlišné.

Kotleba na Slovensku rozmístil kontroverzní billboardy. Chce zemi „ochránit“ před LGBT

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám