Hlavní obsah

Čečenci se v Mariupolu zmocnili skladu potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Groznyj

Působení čečenských vojáků na Ukrajině je silně medializované, protože už samotné jejich nasazení mělo vyvolávat strach. Zatímco jejich snímků je na sociálních sítích dost, žádné informace o jejich konkrétních úspěších v boji se dosud neobjevily. Až ve středu TASS ocitoval vyjádření čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, že dobyli sklad potravin v Mariupolu.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov s čečenskými bojovníky v Mariupolu

Článek

„Čečenští vojáci vyhnali z velkého skladu potravin (ukrajinské) bojovníky. Z tohoto skladu si nacionalisté volně doplňovali zásoby potravin a vodu,“ uvedl Kadyrov na svém účtu v síti Telegram.

„Čečenští vojáci vyhnali z velkého skladu potravin (ukrajinské) bojovníky. Z tohoto skladu si nacionalisté volně doplňovali zásoby potravin a vodu,“ uvedl Kadyrov na svém účtu v síti Telegram.

„Hladovějícím obyvatelům, kteří by se přiblížili, v lepším případě hrozilo střelné zranění,“ uvedl Kadyrov, podle jehož neověřeného tvrzení ukrajinští vojáci bránili obyvatelům brát si ze skladu jídlo.

„Spravedlnost jako vždy zvítězila. Po osvobození skladu byl veškerý jeho obsah rozdělen obyvatelům,“ dodal Kadyrov, aniž by toto doložil alespoň fotografií. Čečenští vojáci se přitom velmi rádi fotí.

Ruské jednotky oslavují dobytí části Mariupolu výkřiky Allahu akbar!

Válka na Ukrajině

Sporné výsledky nasazení

Čečenské komando mělo hned v úvodu invaze proniknout do Kyjeva a tam zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. To se nestalo. Bylo zlikvidováno ukrajinskými silami.

V prvních dnech války působili ,kadyrovci´ z letiště v Hostomelu, které obsadili ruští výsadkáři. Čečenský prezident dokonce uvedl, že tam s nimi byl, i když to nikdo nepotvrdil a zpochybňovala to i Moskva.

V březnu se Čečenci přesunuli do Mariupolu, což dokumentují videa, na nichž je alespoň slyšet palba. Kadyrovovi hoši ovšem žádnou nevedou. Až nyní byl oznámen první úspěch jejich nasazení, který však žádný strategický obrat nepřináší.

Obávaní čečenští hrdlořezové jsou spíš jen PR trikem

Válka na Ukrajině

Ukrajinská obhájkyně lidských práv Olha Skrypnyková však uvedla, že pořizování selfíček bohužel nebylo jedinou činností čečenských vojáků: „Starostu Hostomelu zabili kadyrovci. Byl zavražděn, když rozdával humanitární pomoc. Na tělo mu pak dali výbušniny, takže ho nešlo odnést.”

Zabíjení, znásilňování matek před očima dětí, rabování. Obhájkyně lidských práv popisují ruské zločiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám