Hlavní obsah

Ruské jednotky oslavují dobytí části Mariupolu výkřiky Allahu akbar!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do těžkých bojů v Mariupolu se již před několika dny zapojily i čečenské jednotky. Nyní po sociálních sítích koluje video oslavy „kadyrovců“, čečenských vojáků ve službách ruské národní gardy. Muslimské jednotky oslavovaly své úspěchy výkřiky „Allahu akbar“.

BEZ KOMENTÁŘE: Čečenští vojáci v bitvě o MariupolVideo: Twitter Agenzia Ansa

 
Článek

V Rusku je sice hlavním náboženstvím křesťanství, žijí tam ale také miliony obyvatel muslimského vyznání. Mezi ně patří i Čečenci, jejichž vůdce Ramzan Kadyrov s chutí vyslal na Ukrajinu své vojáky.

Obávaní „čečenští hrdlořezové“ nejprve utrpěli významné ztráty při neúspěšném pokusu obsadit letiště u Hostomelu nedaleko Kyjeva, nyní se kadyrovci účastní tvrdých bojů o obklíčený přístav Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny.

Dým v Kyjevě i u Lvova. Moskva hlásí boje i v Mariupolu

Evropa

Čečenci postupující z východní oblasti bojují na východní straně města pod velením Adama Delinchanova, bývalého čečenského vzbouřence, který během druhé čečenské války přešel na stranu proruských sil a je nyní poslancem ruské Státní dumy.

Své působení Čečenci zveřejňují na sociální síti Telegram. Jedno z posledních videí ukazuje oslavu čečenských vojáků po získaní místní ocelárny. Doprovázejí to výkřiky „Allahu akbar“, tedy Bůh je veliký.

Kadyrov měl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi přislíbit až 70 tisíc mužů, kolik jich je momentálně nasazeno v bojích, ale není možné zjistit. Oficiálně jsou jednotky zařazeny pod ruskou národní gardu Rosgvardia.

Na ukrajinské straně ale naopak bojují Čečenci, kteří stojí proti Kadyrovovi.

Čečenský voják působící v ukrajinské cizinecké legii láká Rusy na Bayraktary a Javeliny u zničeného ruského tanku.

Kadyrovovi jde o hodně

Ramzan Kadyrov je naprosto oddaný Kremlu a jeho vláda v Čečensku je zatím neotřesitelná. Po vypuknutí války na Ukrajině se ale čečenské účty na sociálních sítích zaplnily kritikou na jeho adresu ohledně podpory Putina.

Chci si splnit dětský sen a navštívit Londýn, píše Kadyrov Johnsonovi

Válka na Ukrajině

Příspěvky byly brzo smazány, ale ukázaly, že se v Čečensku stále najde řada lidí, kteří by se Kadyrova nejraději zbavili.

„Má taky nepřátele v zahraničí – a to nejen na ukrajinské straně. Putin ho možná podporuje, ale stále existuje spousta Rusů, kteří by čečenského vůdce rádi viděli mrtvého,“ napsal pro britský server Spectator Julius Strauss, který působil jako zpravodaj za války v Čečensku.

Kyjev zlikvidoval Kadyrovovy bojovníky, kteří chystali atentát na Zelenského

Válka na Ukrajině

Naráží na to, že řada ruských vojáků Čečencům nikdy nezapomněla, že se ještě před pár lety zabíjeli navzájem.

Případný neúspěch ruské invaze a ztráta Putinovy podpory by mohla pro čečenského vůdce znamenat hořký konec.

Reklama

Výběr článků

Načítám