Hlavní obsah

Obávaní čečenští hrdlořezové jsou spíš jen PR trikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působení čečenských jednotek na Ukrajině se dostává mnoho pozornosti. I díky tomu, že jejich vůdce Ramzan Kadyrov zaplavuje sociální sítě velkoústými prohlášeními a záběry Čečenců v Mariupolu. Jenže se schází čím dál tím víc zpráv, že čečenské jednotky mají mizernou disciplínu, jsou špatně vyzbrojené a raději jsou jim svěřovány role jednotek druhého sledu.

BEZ KOMENTÁŘE: Čečenští vojáci v bitvě o MariupolVideo: Twitter Agenzia Ansa

 
Článek

Pověst obávaných zabijáků si čečenské jednotky vytvořily zejména díky dvěma krvavým konfliktům s Ruskem. Vypadá to ale, že na Ukrajině zatím spíš pózují před kamerami či nahánějí dezertéry a ve skutečném boji se jim příliš nevede. Informovalo o tom ukrajinské Radio Svoboda, nicméně o tom svědčí například i rozhovor velitele separatistického praporu Vostok.

Zaháníme ruské dezertéry zpátky na bojiště, popisuje Čečenec v zachyceném hovoru

Válka na Ukrajině

Lze jen obtížně zjistit kde a kolik Čečenců Rusové nasadili. Na jejich přítomnost odkazuje řada videí šířená samotnými Čečenci, případně ruskou televizí, případně pak obecné informace ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU. Nezávisle však počet jednotek, a zvláště pak jejich činnost nelze ověřit. Jisté je jejich nasazení u Kyjeva a v Mariupolu.

Kyjevské fiasko

Zprávy o nasazení kadyrovců, tedy čečenských vojáků pod velením čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, se objevily dva dny po vypuknutí války. Na sociálních sítích začalo 26. února kolovat video čečenského vojáka, který ukrajinskou vlajku nahrazuje vlajkou ruskou u letiště v Hostomelu.

Ruské jednotky oslavují dobytí části Mariupolu výkřiky Allahu akbar!

Válka na Ukrajině

Následující den Čečenci utrpěli v přímém kontaktu s ukrajinskými silami těžké ztráty. Zabit měl být i Magomed Tušajev, jeden z nejbližších velitelů Ramzana Kadyrova. Masakr dokumentuje video zveřejněné ukrajinskou stranou. „Celkové ztráty Kadyrovových bojovníků od 26. do 28. února činily několik set mužů,“ uvedl zdroj ukrajinského Radia Svoboda s odkazem na informace SBU.

Kadyrov následně připustil, že jeho muži nějaké ztráty utrpěli, šlo prý však jen o dva zabité techniky. Je ale faktem, že od té doby byl spíše vidět Kadyrov na sociálních sítích než jeho vojáci v akci.

Druhý pokus u Kyjeva

Druhý pokus o nasazení vojáků v Kyjevské oblasti se odehrál o několik dní později. Zhruba 1200 vojáků čečenských pluků Sever a Yug a pořádkové policie bylo nasazeno nedaleko Borodjanky.

Čečenci zabití u Dnipru budou pohřbeni ve vepřových kůžích, uvedl zástupce starosty

Válka na Ukrajině

V noci jim v táboře vybuchla munice a několik vojáků bylo zabito, uvádí SBU. Vojáci se rozdělili do menších skupin, ale přímo do bojů se nezapojili. Místo toho terorizovali obyvatele místních obcí, natáčeli videa v lese a obsadili psychiatrickou léčebnu. Následně byli 13. března odveleni zpět do Běloruska.

„Sledujeme jejich přítomnost na území Ukrajiny od začátku konfliktu, ale nikde jsme nezaznamenali jejich zapojení do boje,“ uvedl Ruslan Leviev z investigativní skupiny Conflict Intelligence Team. I z toho důvodu je skupina přezdívá PR vojáky, jejichž úloha spočívá především v tom být viděn.

Separatisté Čečence příliš nechválí

Tomu odpovídá i vyjádření z tábora spolubojovníků, tedy ze strany ruských povstalců. Velitel doněckého separatistického praporu Vostok Alexandr Chodakovskij se v rozhovoru pro Komsomolskaja Pravda nevyjádřil o kadyrovcích příliš lichotivě.

Už několik dní se účty na sociální síti Telegram plní obrázky čečenských jednotek v Mariupolu. Čečenci se na nich modlí, rozdávají pomoc či hlídkují. V boji to tak slavné už není.

„Zkoumali jsme Mariupol dva týdny. Pak přišli Čečenci, nablýskaní, vousatí, a téměř si vjeli do města v koloně,“ posteskl si Chodakovskij v rozhovoru 16. března. „Včera se jeden z jejich kamazů vřítil do města. Létal tam a zpět, uvázl a nakonec na něj začali střílet. Zraněné zvládli odtáhnout, ale kamaz tam zůstal,“ dodal Chodakovskij.

Dodal, že Čečenci v Mariupolu nikdy nebyli určení do prvních linií. Jsou mizerně vycvičeni i vybaveni. Proto jsou vidět zejména jako druhosledové jednotky, které hlídají dobyté území, případně pro ruskou televizi pózují, jak rozdávají balíčky s jídlem. „Tyhle kluci prostě nejsou na útočné mise. Jestli je pošlou do města, budou jejich ztráty větší než průměrné,“ posteskl si povstalecký velitel.

Válčící Čečence najdete na straně Ukrajiny

Pokud bychom chtěli hledat čečenské bojovníky, kteří se účastní bojů v první linii, pak bychom se museli podívat na ukrajinskou stranu. Dva čečenské prapory bojovali již v roce 2014 proti separatistům.

Většina z těchto bojovníků uprchla z Ruska po konci druhé čečenské války a s Putinovským ani Kadyrovovým režimem se nikdy nesmířila. „Chci říct všem Ukrajincům, že skuteční Čečenci dnes Ukrajinu brání,“ uvedl již 27. března Adam Osmajev, velitel praporu Džochara Dudajeva.

Pro řadu čečenských bojovníků působí ruský vpád na Ukrajinu jako déjà vu. O to víc jsou odhodlaní proti Rusům bojovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám