Hlavní obsah

Části Slováků návrat do minulosti nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotních parlamentních volbách Slováci rozhodnou, zda dají šanci novým, mladším politikům, nebo touží po návratu do minulosti. „Za Fica byl klid, stabilita a lidé se měli líp. Proto ho budu opět volit,“ řekl Novinkám Ján ze středoslovenského města Brezno.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si pochutnávají na pečených klobásách a pivu na posledním předvolebním mítinku Směru v Bratislavě

Článek

Obě jeho děti přitom pracují v zahraničí a v případě, že se šéf strany Směr-sociální demokracie Robert Fico počtvrté vrátí do premiérského křesla, se na Slovensko ani neplánují vrátit. „Oni už jsou načichlí západním liberalismem a vidí věci jinak. Já tvrdím, že Slovensko prožilo za Matoviče a Hegera tři nejhorší roky své novodobé historie. U nás to prostě nejde jinak, pomůže jen silná ruka,“ dodal.

Karol z východního Slovenska pracuje v Bratislavě, ale volit pojede domů do Vranova nad Topľou. „U nás je hodně voličů Křesťanskodemokratického hnutí, ale já ty ‚svatouškáře‘ moc nemusím a budu volit Republiku. Doufám, že zvítězí Fico a nedá žádnou šanci nezkušeným lidem z Progresivního Slovenska,“ uvedl.

„Nejlepší by bylo, kdyby Fico vytvořil vládu se stranami Hlas-sociální demokracie a Slovenskou národní stranou s tichou podporou Republiky. Měli bychom konečně stabilní proslovenskou vládu,“ zdůraznil.

KVÍZ: Jak dobře znáte slovenskou politiku?

Zahraniční

Student Michal dá v sobotu hlas Progresivnímu Slovensku (PS), protože nechce návrat do minulosti. „Mečiara jsem nezažil, ale Fica ano – a stačilo. Zkorumpovaný systém našich lidí, ovládnutí policie oligarchy a vraždu novináře už nechci nikdy zažít,“ uvedl. „Vím, že PS si bude těžko hledat partnery do koalice, ale přesto doufám, že zvítězí a nějak to uhrají,“ dodal.

Šéf PS Michal Šimečka svým výkonem v televizních diskusích nepřesvědčil učitelku Evu z Nitry. „Bylo vidět, že ještě nemá dost zkušeností. V čele vlády si ho neumím vůbec představit,“ kroutí hlavou Eva.

Řemeslník Július z Rimavské Soboty se dosud voleb pravidelně účastnil, ale letos je vynechá. „Znechutila mě agresivní kampaň, ve které se politici dokonce vzájemně mlátili. To ještě nikdy nebylo. V lidech je strašná zloba, až nenávist. Já se prostě voleb ani nechci zúčastnit,“ řekl.

Pavol z Trnavy váhá nad volbou strany Demokraté expremiéra Eduarda Hegera a PS. „Mrzí mě, že strana pana Hegera má podle průzkumů málo procent pro vstup do parlamentu. Nechci, aby můj hlas propadl, a tak zvažuji také možnost volby PS,“ uvedl.

Slovensko je po čtvrtstoletí opět na rozcestí

Evropa

VOLEBNÍ STUDIO NOVINEK Z PRAHY A BRATISLAVY

Foto: Novinky

Volby na Slovensku 2023

V neděli v 9:00 začalo speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním provázeli z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozebrali výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Výsledky okomentovali šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám