Hlavní obsah

KVÍZ: Jak dobře znáte slovenskou politiku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turbulentní politický vývoj na Slovensku si vynutil předčasné parlamentní volby, které se konají v sobotu 30. září. Po volbách by měla vzniknout nová vláda, která vystřídá současný nestranický kabinet Ľudovíta Ódora. O 150 míst v Národní radě usiluje 25 volebních uskupení. Otestujte se, jak dobře se v tamním politickém dění vyznáte.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská politika je všechno, jen ne nudná.

Článek
1. Začneme pěkně zostra. Expremiér Igor Matovič, šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, v poslední době zaujal rvačkou s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem (Směr-SD). Zdaleka to nebyla první potyčka slovenských politiků. Která z uvedených událostí se tam ale nestala?
Foto: Profimedia.cz
2. Zřejmě nikdo v posledních letech nedominoval slovenské politice tak, jako Robert Fico. Jeho strana Směr-SD je opět v čele většiny aktuálních průzkumů. Víte, kolikrát se stal premiérem?
Foto: Profimedia.cz
3. Do letošní volební kampaně na Slovensku vstoupil i Marek Prchal, bývalý marketingový guru českého expremiéra Andreje Babiše. Která strana ho zlanařila?
Foto: Profimedia.cz
4. V předvolebních průzkumech si spolu se Směrem-SD vede nejlépe strana Progresivní Slovensko. Věděli byste, kdo stojí v jejím čele?
5. Šanci na návrat do slovenského parlamentu má Slovenská národní strana (SNS). Šéf partaje Andrej Danko v minulosti coby voják v záloze veřejnost zaujal mimořádně rychlým povýšením. Víte, jaké hodnosti tehdy dosáhl?
Foto: Profimedia.cz
6. V průzkumech se poměrně daří i nacionalistickému hnutí Republika, které oponenti označují až za neofašistické. Uskupení vzniklo přejmenováním partaje Hlas lidu, které se ještě předtím jmenovalo Hnutí za demokracii. Víte, kdo byl jeho prvním předsedou?
7. Předseda jedné politické strany na Slovensku v letošní kampani srovnával korupci a LGBTI+ s tím, že obojí je "neřád" nebezpečný pro jakoukoliv zemi. Vyjádření vyvolalo velký rozruch, padlo i trestní oznámení. Dotyčný politik se pak snažil vyjádření mírnit tím, že měl na mysli "ideologii", nikoliv lidi menšinové sexuální orientace a genderové identity jako takové. O šéfa které strany šlo?
8. Do letošních voleb na Slovensku se zapojil i veterán tamní politiky, expremiér Mikuláš Dzurinda. Víte, za jaké uskupení kandiduje?
Foto: Ivan Vilček, Právo
9. Který z těchto slibů v letošní volební kampani na Slovensku nezazněl?
10. A bonusová otázka z historie na závěr. "S Pánom Bohom idem od vás, neublížil som, neublížil som nikomu z vás," zpíval v památném televizním vystoupení tehdejší premiér Vladimír Mečiar, když bylo v roce 1998 jasné, že jeho HZDS navzdory volebnímu vítězství nesestaví vládu. Víte, kdy Mečiar ve volbách kandidoval zatím naposledy?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Přezdívá se mu hlavní město světa. Co o něm víte?

Cestování

KVÍZ: Co Čech, to meteorolog. Co ale skutečně víte o počasí?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám