Hlavní obsah

Část Osetinců se vrátila z fronty na Ukrajině domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cchvinvali/Moskva

Část osetinských vojáků vyslaných na Ukrajinu v rámci ruské invaze složila zbraně a vrátila se domů. Uvedl to bývalý prezident Jižní Osetie Eduard Kokojty, jehož prohlášení zveřejnil server Nexta. Podle něj se nemají odsuzovat a musí se zjistit, za jakých podmínek tam byli vyslání. Kauza se objevila v době, kdy země dala najevo zájem připojit se k Ruské federaci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident samozvané Jižní Osetie Eduard Kokojty s Vladimirem Putinem

Článek

„Všichni jsme znepokojeni situací kolem našich vojáků, kteří se vrátili do Osetie ze zóny bojů. Nikdo nemá tyto kluky právo odsuzovat,“ uvedl Kokojty s tím, že se vyšetřují „příčiny toho, co se stalo“ a má se „zjistit, jak bylo organizováno jejich zapojení.“

„Je nutné pamatovat, že setniny našich vojáků se nyní nacházejí v zóně bojové operace a hrdinsky splácejí svůj druh. Nelze dopustit, aby se jakkoli podkopával jejich bojový duch,“ dodal Kokojty s tím, že osetinští vojáci přispívají k osvobození Donbasu.

Rusko vysílá do války nejen žoldnéře z Vagnerovy skupiny, ale i vojáky z dalších zemí, informovalo například o zájmu Syřanů zapojit se do bojů na Ukrajině.

Rusku se hlásí už 40 tisíc syrských bojovníků. Tohle jste ještě neviděli, vzkazují Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Z Osetie Rusko také stáhlo vlastní jednotky a na frontu poslalo tři taktická bojová uskupení o velikosti praporu v celkové počtu 1200 lidí. Není známo, zda v těchto praporech působili i Osetinci a v jakých funkcích.

Referendum o připojení Osetie

Referendum o připojení Jižní Osetie k Rusku by se mělo konat v květnu nebo v červnu, sdělil ve čtvrtek agentuře TASS první místopředseda rady Státní dumy pro otázky Společenství nezávislých států a eurasijské záležitosti Viktor Vodolackij.

Zájem o připojení dal tento týden najevo prezident samozvané Republiky Jižní Osetie Anatolij Bibilov. Referendum se má konat po prezidentských volbách naplánovaných na 10. dubna.

Jižní Osetie chce k Rusku

Zahraniční

Vodolackij uvedl, že mnoho obyvatel Jižní Osetie sní od roku 2008 o připojení k Rusku. V srpnu 2008 vedlo Rusko válku s Gruzií, protože gruzínský prezident Michail Saakašvili se rozhodl zpacifikovat a dostat pod kontrolu Jižní Osetii silou navzdory varování Moskvy, že zasáhne. Rusko pak uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.

Tbilisi samostatnost obou odtržených území neuznává a považuje je dál za součást Gruzie. Samostatnost Jižní Osetie uznala Nikaragua, Venezuela a Sýrie. Dosud ji neuznalo ani Bělorusko nebo Írán.

Jižní Osetie tvrdí, že na ni Gruzie připravuje útok

Evropa

Načasování referenda zřetelně ukazuje, že Rusko má pocit, že si nyní může anexi Jižní Osetie dovolit, protože mu to nepřinese další sankce. Navíc je to pojistka, aby ji nemohlo ztratit.

Reklama

Výběr článků

Načítám