Hlavní obsah

Rusku se hlásí už 40 tisíc syrských bojovníků. Tohle jste ještě neviděli, vzkazují Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 40 tisíc Syřanů se už přihlásilo ruským úřadům, aby mohli jako žoldnéři bojovat na Ukrajině. Webu France 24 to potvrdil Rami Abdal Rahman, ředitel Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), s tím, že na 22 tisíc z nich už bylo přijato.

Foto: SANA, Reuters

Syrské obrněné jednotky projíždějí městem Kafr Hamra v provincii Aleppo.

Článek

Podle něj jde zpravidla o muže postavené vzhledem k neutěšené situaci ve své vlasti před volbu, zda mají doma hladovět, nebo odejít za poměrně dost peněz bojovat do zahraničí. Tito dobrovolníci totiž mohou počítat s platem jednoho tisíce eur měsíčně (téměř 25 tisíc korun), zatímco v syrských ozbrojených silách si nepřijdou na více než 32 eur měsíčně (necelých 800 korun).

Rusko již naverbovalo tisíc dobrovolníků ze syrské armády a libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Podle deníku The Daily Telegraph to tvrdí ukrajinská armáda. „Podle dostupných informací ruští okupanti přijali téměř tisíc dobrovolníků z takzvané armády Bašára Asada a Hizballáhu. Hlavním požadavkem jsou u zahraničních bojovníků zkušenosti s boji ve městě,“ prohlašují Ukrajinci.

Rusko verbuje žoldnéře, nabízí jim 14 tisíc měsíčně, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Deník The Wall Street Journal dokonce tvrdil, že někteří syrští bojovníci se už dostali do Ruska a byli připraveni zasáhnout do bojů na Ukrajině. Činitel Pentagonu však podle listu The Guardian řekl, že zatím nejsou důkazy, že se tak stalo.

Někteří syrští bojovníci jsou připraveni vyrazit na Ukrajinu podpořit Rusko, ale zatím k tomu nedostali pokyny. Podle agentury Reuters to řekli dva z jejich velitelů.

Nabil Abdalláh, šéf polovojenských Národních obranných sil, prohlásil, že je připraven využít zkušenosti z městského boje získané během syrské války a pomoci Rusku.

Neskoncujete s Ruskem? Zničíme vás, vyhrožují hackeři Nestlé i Raiffeisen Bank

Bezpečnost

„Jakmile dostaneme pokyny od syrského a ruského vedení, budeme bojovat v této spravedlivé válce. Povedeme pouliční válku a použijeme taktiku, kterou jsme si osvojili při bojích, v nichž jsme porazili teroristy v Sýrii. Ukážeme jim, co ještě neviděli,“ řekl Abdalláh.

Zapojují se prý i vagnerovci

O ruském náboru poprvé informoval syrský zpravodajský web DeirEzzor 24. Moskva podle něj hledá dobrovolníky, kteří by působili jako strážní personál na základě šestiměsíčních smluv. Za svou službu by měli dostávat 200 až 300 dolarů měsíčně (přibližně 4500 až 6700 korun).

Bojovat se učil ve videohře. 19letý mladík vyrazil bránit Ukrajinu bez zkušeností

Hry a herní systémy

Týž web také tvrdil, že ruská žoldnéřská Vagnerova armáda vybavuje své syrské bojovníky, kteří v libyjské válce působili na straně generála Chalífy Haftara, tak, aby je mohla použít i na Ukrajině.

Aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám