Hlavní obsah

Budova maďarského parlamentu dál zůstává bez vlajky Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ani u příležitosti dvacátého výročí referenda, v němž Maďaři schválili vstup země do Evropské unie, se na budově parlamentu v Budapešti neobjeví unijní vlajka. Deník Népszava v této souvislosti upozornil na neměnný postoj předsedy parlamentu László Kövéra (FIDESZ).

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Budova maďarského parlamentu

Článek

Kövér tvrdí, že vyvěšení vlajky Evropské unie na národní budově parlamentu Brusel nevyžaduje a on na tom nebude nic měnit. „V členských státech jsou vlajky Evropské unie na vládních budovách, nikoliv však na budovách národních parlamentů,“ argumentovala kancelář předsedy maďarského parlamentu. Kövér dal unijní vlajku odstranit z budovy v roce 2014.

Když se jednou poslanci opoziční Maďarské socialistické strany pokusili vrátit unijní vlajku do parlamentu, Kövér jim řekl, že je to maďarský parlament, na němž má místo maďarská vlajka. „Chápu, že socialističtí poslanci strpí maďarskou národní vlajku jen společně s jinou vlajkou, s rudou nebo modrou, ale tohle je maďarský parlament,“ zdůraznil Kövér.

Referendum o vstupu do Evropské unie se v Maďarsku konalo 12. dubna 2003. Hlasování bylo platné a vstup do Unie podpořilo téměř 84 procent hlasujících. Vstup do Evropské unie v kampani podporovala tehdejší vládní koalice socialistů a liberálů, ale také tehdy opoziční FIDESZ a Maďarské demokratické fórum. Proti byla Dělnická strana a nacionalistická strana MIÉP.

Maďarsko vstoupilo do Unie 1. května 2004 společně s Českou republikou, Slovenskem, Polskem, Estonskem, Litvou, Lotyšskem, Maltou, Kyprem a Slovinskem.

Anketa

Měla by na budově maďarského parlamentu viset i vlajka Evropské unie?
Ano
25,1 %
Ne nutně
74,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3597 čtenářů.

NATO pozvalo na alianční schůzku i Kulebu, Maďarsko se zlobí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám