Hlavní obsah

NATO pozvalo na alianční schůzku i Kulebu, Maďarsko se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko kritizuje rozhodnutí pozvat na nynější schůzku ministrů zahraničí zemí NATO i šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kulebu. Napsala o tom v úterý agentura MTI. Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa to porušuje princip jednoty Aliance.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Maďarsko sem přichází s nadějí, že nikdo nebude zpochybňovat platnost dřívějšího rozhodnutí Aliance, že NATO nebude stranou konfliktu, který se odehrává v sousední zemi, a že je potřeba podniknout všechno pro to, aby se zabránilo přímému konfliktu mezi NATO a Ruskem,“ napsal Szijjártó na Facebooku před začátkem schůzky, která se koná v úterý a ve středu. Rozhodnutí pozvat na ni zástupce Ukrajiny podle něho narušuje princip jednoty uvnitř NATO. Maďarsko se jí přesto účastní, „aby bylo konstruktivní“, dodal šéf maďarské diplomacie.

Maďarsko je jednou z mála západních zemí, které navzdory ruské invazi na Ukrajině udržuje s Moskvou vazby. Kritizuje sankce, které Západ na Rusko uvalil, nebo odmítá, aby se přes jeho území převážely zbraně pro ukrajinskou armádu.

Budapešť obviňuje Kyjev z utiskování maďarské menšiny na Ukrajině a snaží se kvůli tomu blokovat snahy o sbližování Kyjeva s NATO nebo Evropskou unií. Szijjártó v úterý řekl, že Maďarsko by podpořilo snahy Ukrajiny o připojení do NATO jen v případě, pokud obnoví práva menšin.

Anketa

Je správné, že NATO pozvalo na schůzku ministrů zahraničí Aliance i ukrajinského šéfa diplomacie?
Ano
53 %
Ne
47 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10722 čtenářů.

Orbánova taktika nevyšla, Moskva zařadila Maďarsko k nepřátelským zemím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám