Hlavní obsah

Budapešťský Řetězový most otevřeli po dvouleté rekonstrukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řetězový most (Széchenyi Lánchíd) nad Dunajem obdivuje snad každý návštěvník maďarského hlavního města. V pátek ho po dvouleté rekonstrukci otevřeli pro veřejnost.

Foto: MTI

Opravený Széchenyiho řetězový most

Článek

Největší novinkou je, že na historický most se už nevrátí automobily a bude sloužit hlavně chodcům a cyklistům. Odhlasovali si to obyvatelé města. Kromě chodců a cyklistů mohou po zrekonstruovaném mostě jezdit autobusy městské hromadné dopravy a vozidla taxislužby. Denně tak projede přes most o dvacet tisíc vozidel méně než před rekonstrukcí.

Foto: MTI

Slavný most v pátek po dvouleté rekonstrukci otevřeli pro veřejnost

Rekonstrukce Řetězového mostu vyšla na 26,7 miliardy forintů (1,7 miliardy korun). Primátor Budapešti Gergely Karácsony při otevření mostu pro veřejnost označil Řetězový most za symbol města a sounáležitosti. Zdůraznil, že právě postavení mostu vedlo před 150 lety ke sjednocení Budína, Pešti a Starého Budína. „Řetězový most je zázrak a můžeme na něj být hrdí,“ dodal primátor.

Na konci druhé světové války byl most těžce poškozen, ale po obnově v roce 1949 opět sloužil veřejnosti.

Vyhozený zaměstnanec v Maďarsku dostal mzdu omylem v eurech, vrátit ji nechce

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám