Hlavní obsah

Rusové nám zasáhli do voleb, tvrdí turecká opozice o sexuálním skandálu kandidáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Hlavní vyzyvatel tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Kemal Kılıçdaroğlu obvinil Rusko, že stojí za dezinformacemi, které se začaly šířit jen několik dní před nedělními prezidentskými a parlamentními volbami. Jde zejména o falešné video se sexuálním obsahem, kvůli němuž vzdal boj o prezidentské křeslo opoziční kandidát Muharrem Ince.

Foto: ČTK

Opoziční prezidentský kandidát Kemal Kılıçdaroğlu.

Článek

„Pokud chcete, aby naše přátelství pokračovalo i po 15. květnu, tak nesahejte na turecký stát,“ tweetoval v turečtině a v ruštině Kılıçdaroğlu. Dodal, že je i nadále otevřen „spolupráci a přátelství“ s Ruskem, se kterým Turecko sdílí hranici v Černém moři.

Moskva jeho tvrzení ohledně šíření videa „důrazně odmítla“. „V žádném případě se nedá mluvit o tom, že Rusko zasahuje do voleb v Turecku,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že jde o „výmysly lhářů“.

Ince podle listu The Guardian tvrdí, že záběry, na nichž údajně měl být, někdo zkopíroval „z izraelské pornostránky“. „To není můj soukromý život, to je pomluva. Není to skutečné,“ řekl. Video a odkazy na něj, které se na tureckém internetu objevily, ale vyvolaly takový poprask, že Ince, bývalý ředitel školy, svou kandidaturu vzdal.

Průzkum: Tři dny před volbami Erdogan ztrácí

Zahraniční

Jeho 2,2 procenta hlasů, které mu předpověděl poslední zveřejněný průzkum, by měly připadnout Kılıçdaroğluovi, podle expertů ale nejspíš Inceho skalní příznivci vůbec k prezidentským volbám nepůjdou.

Erdogan podle zmíněného průzkumu, který provedla agentura KONDA, ztrácí na svého hlavního rivala Kılıçdaroğlua 5,6 procentního bodu: prezident má přízeň 43,7 procenta voličů, zatímco jeho vyzyvatel 49,3 procenta. To naznačuje, že prezidentské volby v Turecku zřejmě půjdou do druhého kola, které se má konat 28. května.

Erdogana tak po dva víkendy čeká největší výzva za dvacet let jeho hvězdné politické kariéry. Jeho situaci komplikuje těžká ekonomická krize v Turecku a především rozčarování z reakce státu na ničivé zemětřesení, které v únoru v Turecku zabilo více než 51 tisíc lidí, přičemž miliony dalších zůstaly bez domova.

Foto: ČTK

Odstoupivší kandidát Muharrem Ince

V parlamentních volbách podle průzkumu KONDA má podle všeho k vítězství „našlápnuto“ současná vládní Strana spravedlnosti rozvoje a její spojenci, s nimiž by získala 44 procent hlasů, zatímco Kılıçdaroğluova Republikánská lidová strana (CHP) s ostatními opozičními stranami, které ho nominovaly do prezidentského souboje, jen 39,9 procenta hlasů.

Rozhodovat o vládě tak bude prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která už deklarovala podporu opozici. Nejednotnost kurdských voličů ale dává šance i Erdoganově AKP.

Moskvu a Ankaru až dosud pojily dobré vztahy

Rusko a Turecko měly v posledních letech blízké vztahy a ruský prezident Vladimir Putin často jednal se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Rusko je nejvýznamnějším dodavatelem energií do Turecka, které je členem NATO a na rozdíl od ostatních států Severoatlantické aliance nezavedlo po vpádu na Ukrajinu protiruské sankce.

Erdogan se snaží vystupovat jako zprostředkovatel jednání mezi Moskvou a Kyjevem.

Turecko pomohlo dojednat smlouvu o přepravě zemědělských produktů z ukrajinských přístavů přes Černé moře.

Aby země vyšla z temna. Kurdové podpoří Erdoganova vyzyvatele

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám