Hlavní obsah

Do dvou let budeme v Evropské unii, tvrdí ukrajinský premiér

Ukrajina se stane členem Evropské unie do dvou let, oznámil tamější premiér Denys Šmyhal ambiciózní plán. Samotná Unie je však k datu vstupu Ukrajiny podstatně skeptičtější, připomíná server Politico.

Foto: Leah Millis, Reuters

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Článek

„Máme velmi ambiciózní plán na vstup do Evropské unie v příštích dvou letech. Proto očekáváme, že letos už může proběhnout předvstupní fáze jednání,“ řekl Šmyhal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron loni řekl, že než Ukrajina přistoupí do EU, mohou uplynout „desetiletí“.

Dokonce i lídři EU, kteří na loňském summitu podpořili udělení statusu kandidátské země Ukrajině, přiznávají, že vyhlídky na skutečný vstup země do EU jsou poměrně vzdálené.

Páteční summit v Kyjevě se má zaměřit na dosažení správné rovnováhy mezi ukrajinskými očekáváními a tím, co Brusel nabízí.

Premiér vyzval Ukrajince, aby večer snižovali spotřebu elektřiny o 25 procent

Válka na Ukrajině

Ačkoli se vedoucí představitelé členských států EU summitu nezúčastní, představitelé Evropské rady jsou zaneprázdněni jednáním ohledně závěrečného komuniké.

Některé země trvají na tom, že prohlášení by se nemělo příliš odchylovat od formulace použité na červnovém zasedání Evropské rady, a zdůrazňují, že ačkoli je budoucnost Ukrajiny vázána na Evropskou unii, kandidátské země musí splnit určitá kritéria.

„Očekávání v Kyjevě jsou poměrně vysoká, ale je nutné splnit všechny podmínky předložené Evropskou komisí. Je to proces založený na zásluhách,“ řekl jeden vysoký představitel EU.

Šmyhal serveru Politico řekl, že doufá, že Ukrajina by mohla v pátek dosáhnout „významného skoku vpřed“, zejména v konkrétních oblastech - bezvízová dohoda pro průmyslové zboží; pozastavení cel pro vývoz z Ukrajiny na další rok a také „aktivní pokrok“ při zapojování do platebního režimu jednotného platebního prostoru SEPA (Euro Single Payment Space) a začlenění Ukrajiny do mobilní roamingové zóny EU.

„Očekáváme pokrok a zrychlení na naší cestě k podpisu těchto dohod,“ řekl.

Ústředním tématem jednání bude ale ukrajinský boj s korupcí. „Potřebujeme reformovanou Ukrajinu. Nemůžeme mít stejnou Ukrajinu jako před válkou,“ řekl jeden vysoký představitel EU, který se aktivně podílel na přípravách summitu.

Šmyhal trvá na tom, že Zelenského vláda bere korupci vážně. „Máme nulovou toleranci vůči korupci,“ řekl a poukázal na „bleskovou rychlost“, s jakou byli v lednu propuštěni úředníci v jedné z kauz, která se dostala na veřejnost.

„Korupce se bohužel nezrodila včera, ale jsme přesvědčeni, že ji vymýtíme,“ řekl a přiznal, že je to klíč ke vstupu země do EU.

Zelenskyj zatrhl úředníkům cesty do zahraničí a odstartoval personální zemětřesení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám