Hlavní obsah

Evakuovaní čeští skauti dorazili do Soulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osm autobusů s českými skauty odjelo z tábořiště v jihokorejském okrese Puan, které se evakuuje kvůli tajfunu Khanum. Podle českého konzula v Soulu Romana Masaříka náhradní ubytování poskytla Čechům korejská vojenská akademie v Soulu. Všichni čeští skauti už jsou v pořádku v korejském hlavním městě, uvedla česká skautská organizace na sociální síti X.

Evakuace desetitisíců skautů před tajfunem začalaVideo: Reuters/AP

 
Článek

Jižní Korea v úterý zahájila evakuaci čtyř desítek tisíc skautů z dějiště světového jamboree v Puanu na jihozápadě země, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Účastníci skautského jamboree v Jižní Koreji opouštějí hlavní tábořiště

Z tábořiště se vydalo na cestu do vojenské akademie v Soulu osm autobusů s českými skauty ve věku od 14 do 18 let. Cesta trvala asi čtyři hodiny a první z autobusů dorazil do cíle před polednem našeho času.

„Skauti jsou na vojenské akademii ubytováni v pokoji po čtyřech,“ uvedl konzul.

V původním dějišti jamboree podle Masaříka už není ani přibližně osm desítek dospělých Čechů, kteří tvoří servisní tým pro skauty. Vydali se na cestu dalšími autobusy a zamířili také do vojenské akademie v Soulu.

Češi byli na evakuaci dobře připraveni

Češi byli podle mluvčí české organizace Barbory Trojak dobře připraveni a na předčasný odlet domů se nikdo z nich nechystá. Závěrečný ceremoniál se podle ní uskuteční podle původního plánu 11. srpna v hale v Soulu.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Seřazené autobusy čekají na skauty, které měly kvůli tajfunu Khanum evakuovat do oblastí kolem Soulu

Z obřího provizorního kempu v Saemangeumu ale předtím podle stanice CNN museli organizátoři evakuovat téměř 40 tisíc dospívajících skautů ze 150 zemí světa. Měli na to tisícovku autobusů, které doprovázelo 273 policejních hlídkových vozidel a čtyři policejní vrtulníky. Účastníci jamboree pak byli rozmístěni do 128 ubytovacích míst po celé Jižní Koreji.

Jamboree provází od začátku problémy

Tajfun je pouze posledním z řady problémů, které pronásledovaly jamboree od jeho zahájení 1. srpna. Během prvního týdne na akci kvůli vlně veder onemocněly stovky teenagerů. Lékařskou pomoc museli podle CNN vyhledat kvůli problémům, jako jsou vyrážky, spáleniny od slunce a hmyzí kousnutí či bodnutí. Jen v neděli muselo do nemocnice se zdravotními problémy téměř 1300 lidí, uvedl Kim Hjon-sok, předseda organizačního výboru jamboree a ministr pro rovnost žen a mužů a rodinu.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Čekání na evakuaci z hlavního skautského tábořiště v jihokorejském okresu Puan se pro některé účastníky jamboree protáhlo

Akce čelila kritice také kvůli špatné organizaci. „Je to poprvé za více než 100 let konání světových skautských jamboree, kdy jsme museli čelit tak složitým problémům,“ uvedlo vedení Světové organizace skautského hnutí (WOSM).

Američané a Britové se stěhovali již dříve

O víkendu jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil úřadům, aby na místo poslaly klimatizované autobusy, aby se tam skauti ukryli před horkem, a vyzval k „maximálnímu úsilí“ k udržení hygieny v kempu, aby se zabránilo otravě jídlem.

Foto: Kim Myung-nyeon, ČTK/AP

Skauti v Puanu bourají a skládají stany

Bylo však příliš pozdě na to, aby tato opatření utlumila obavy vedení delegací z některých zemí, a tak se z tábořiště stáhli skauti z USA, Británie a Singapuru. Američané podle CNN zamířili do prostor americké posádky Camp Humphreys v metropolitních oblastech Anjeong-ri a Pyeongtaek, Britové do hotelů v Soulu.

Vedro a špatná organizace. Z jamboree odjíždějí tisíce skautů

Svět

Jihokorejské metropoli by se tajfun Khanum, který provází vichr o rychlosti 126 kilometrů v hodině, měl nejspíš vyhnout. V úterý ráno se podle japonských meteorologů nacházel 350 kilometrů jižně od města Kagošima, které leží na ostrově Kjúšú. Na jihokorejské pobřeží by měl udeřit ve čtvrtek ráno místního času (v noci na čtvrtek SELČ).

Evakuace desetitisíců skautů před tajfunem začala

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám