Hlavní obsah

Evakuace desetitisíců skautů před tajfunem začala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea v úterý zahájila evakuaci desítek tisíc skautů z dějiště světového jamboree na jihozápadě země, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu. Informuje o tom agentura Reuters. Evakuace se týká také české a slovenské skautské výpravy.

Evakuace desetitisíců skautů před tajfunem začalaVideo: Reuters

 
Článek

Na evakuaci z okresu Puan je nasazeno přes 1000 autobusů, jež mají zhruba 36 tisícům skautů z více než 150 zemí světa, kteří v dějišti akce zůstávají, pomoci dostat se do bezpečí. Mladí skauti se do konce svého pobytu v Koreji přesunou do osmi měst a provincií. Většina z nich bude mít vlastní pokoj, nebo ho bude sdílet s jednou další osobou.

Foto: Kim Myung-nyeon, ČTK/AP

Evakuace skautů před tajfunem

Evakuace je další komplikací pro jamboree, na němž už stovky skautů měly zdravotní potíže kvůli vlně veder. Akce, které se celkem účastnilo 40 tisíc lidí, také čelila kritice kvůli špatné organizaci. „Je to poprvé za více než 100 let konání světových skautských jamboree, kdy jsme museli čelit tak složitým problémům,“ uvedlo vedení Světové organizace skautského hnutí (WOSM).

Kvůli obtížím už dříve své skauty z dějiště jamboree přemístily Británie či Spojené státy. Více než 400 českých skautů v místě zůstalo až do dneška. Na evakuaci jsou podle mluvčí české organizace Barbory Trojak dobře připraveni a na předčasný odlet domů se nikdo z Čechů nechystá.

Foto: Na Bo-bae, ČTK/AP

Účastníci jamboree opouštějí tábořiště

„Jamboree tímto nekončí. Očekáváme klidný odjezd a v Soulu pokračování našich dobrodružství, i když v pozměněné formě,“ řekla Trojak v pondělí ČTK. Závěrečný ceremoniál se podle ní uskuteční podle původního plánu 11. srpna v hale v Soulu.

Skauti musí opustit jamboree v Koreji

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám