Hlavní obsah

Vedro a špatná organizace. Z jamboree odjíždějí tisíce skautů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli přetrvávajícím vedrům a špatné organizaci opouštějí letošní celosvětové setkání skautů – jamboree –, které se koná v Jižní Koreji, tisíce účastníků. Světová organizace skautského hnutí (WOSM) Koreu vyzvala, aby zvážila přerušení akce. To Jižní Korea odmítla a akci chce pokračovat.

Skauti opouštějí jamboree v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Účastníky trápí nejen vedro, ale i další zdravotní problémy. Britská výprava čítající 4500 členů se rozhodla přesunout z tábořiště do hotelů a odjet hodlají rovněž Američané. Celkem se tradiční akce účastní 43 000 mladých lidí ze 155 zemí celého světa, včetně skautů a skautek z ČR.

Kvůli následkům z vedra i dalším zdravotním obtížím skončilo v nemocnici několik stovek účastníků. Teploty v Jižní Koreji stoupají k 35 °C. Tábořiště je na pláni, kde není žádný stín, žádné stromy. Akce plánovaná na 12 dní, se od začátku potýká rovněž s organizačními problémy.

Není se kde schovat

Tábořiště, nacházející se 300 kilometrů od Soulu, na němž jsou výpravy ubytovány, nebylo připraveno a bylo plné bahna a vody. Problémy byly jak s vybavením, tak se zásobováním. Teprve po urgencích a apelech byly na místo přesunuty klimatizované autobusy, do nichž je možné se schovat před výhní.

BBC uvedla, že děti se na akci připravovaly roky a stálo je hodně peněz do Koreje odcestovat. Na místě je ovšem čekaly například toalety, na něž jít bylo o zdraví. Nebyl tam dostatek jídla ani vody. V horku se ani nekonaly žádné větší akce.

„Věděla, že tam bude horko, ale ne tak horko. Není kde se zchladit, stany jsou vyhřáté. Sprchy a záchody jsou prý otřesné, všude plavou odpadky, vlasy a náplasti,“ popsala serveru matka šestnáctileté dívky, která se na jamboree nachází. Dodala, že to pro dívku bude velká životní zkušenost.

Foto: Yonhap, Reuters

Britská výprava se rozhodla jamboree předčasně opustit

Po urgencích se do nápravy zapojila i korejská vláda a vyzvala, aby počet lidí zajišťující chod akce odpovídal její velikosti. Počet úklidových pracovníků byl zvýšen ze 40 na 500. Skauti by měli mít rovněž k dispozici dostatek tekutin, pokrývky hlavy, opalovací krémy, zmrzliny či chladivé obklady, aby nedocházelo ke kolapsům z horka.

V souvislosti s množící se kritikou organizátorů se do akce zapojila i armáda, která pomáhá budovat stínicí přístřešky z vinné révy.

České skauty ubytovala ambasáda

Části českých účastníků po příjezdu zajistila ubytování ambasáda. „Samotné tábořiště jamboree ještě těsně před jeho zahájením připomínalo spíše rýžové pole zaplavené vodou,“ popsala ambasáda situaci poté, co oblast postihly silné deště.

Nejpočetnější britská výprava oznámila, že se její členové přesunou do hotelů a následně se vrátí do vlasti. Ke stejnému kroku se chystají rovněž Američané, kteří se přesouvají na americkou vojenskou základnu. Se zdravotními problémy se podle BBC potýkají rovněž účastníci z Bangladéše.

Foto: Choe Young-soo, ČTK/AP

Stínicí přístřešek, v němž se mohou účastníci jamboree ochladit

Světová organizace skautského hnutí vyzvala organizátory k přerušení akce, která by se měla konat do 12. srpna.

Korejská vláda návrh konzultovala s jinými zeměmi a rozhodla se v akci pokračovat. Rozhodnutí oznámil premiér Han Duk-so.

Korea se potýká s vlnou veder, teploty stoupají až k 38 °C a úřady od 19. května zaznamenaly již 19 úmrtí souvisejících s horkem, což výrazně převyšuje počty z loňska, připomněla CNN.

Český lékař, jenž v Koreji údajně osahávat hygieničku, dostal pokutu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám