Hlavní obsah

Český pilot gripena málem ve Švédsku sestřelil letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Incident, při kterém minulý týden během vojenského cvičení ve Švédsku česká stíhačka JAS 39 Gripen údajně vystřelila místo na stanovený cíl na letadlo, které ho vleklo, zřejmě způsobil pilot českého letounu. Uvedl to náčelník generálního štábu české armády Pavel Štefka. Přesnou příčinu ale musejí určit švédské úřady.

Článek

Čeští piloti minulou středu na vojenské letecké střelnici na severu Švédska v rámci vojenského cvičení zkoušeli ostřelovat pohyblivý cíl. Ten 600 metrů za sebou táhlo na vlečném laně speciálně vybavené civilní letadlo Learjet. Letoun i cíl se pohybovaly stálou rychlostí zhruba 600 kilometrů v hodině.

Piloti nejprve provedli dvě cvičná napadení  a potřetí - na konci cvičení -stříleli naostro. Problém však nastal ve chvíli, kdy český letoun vystřelil nikoli na stanovený cíl v bezpečné vzdálenosti za vlečným strojem, ale na jiný, rezervní cíl, který Learjet táhl jen několik desítek metrů za sebou. Learjet prý nebyl trefen jen šťastnou náhodou.

Pilot si spletl si cíl

"Při rychlosti 600 kilometrů v hodině, kdy pilot vyhledává cíl a střílí, došlo k tomu, že místo na ten vzdálenější cíl střelil na ten bližší. To je všechno, nic se nestalo," uvedl Štefka.

Na cvičných střelbách přitom čeští letci na gripenech a bitevnících L-159 prý dosáhli výborného hodnocení. Armáda podle Štefky v souvislosti s incidentem nechystá žádná zvláštní opatření. "Je to nafouknutá bublina," komentoval celou událost Štefka.

Čechům postih nehrozí

"Okamžitě poté, kdy jsme pochopili, co se stalo, jsme cvičení zastavili," uvedl mluvčí švédských vyšetřovatelů Ulf Lindström. "Právě jsme začali (s vyšetřováním). Postupujeme tak, jak nám to ukládají švédské předpisy. Budeme zkoumat vše, počínaje počasím a konče pokyny pro dotyčného pilota a jejich vykonáním," dodal mluvčí. Kdy přesně vyšetřování skončí, však zatím neví.

Švédové chtějí vyšetřením zabránit tomu, aby se podobné věci opakovaly - nikomu z Čechů však údajně nehrozí žádný postih.

Incident ze závěru manévrů byl však ve Švédsku oznámen až v neděli večer. Odpovědné české úřady o něm neinformovaly vůbec, třebaže se čeští piloti vrátili zpět domů již den po události, tedy ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám