Hlavní obsah

Česko posouvá vztahy s Katarem, Lipavský otevřel ambasádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve středu přiletěl do katarského Dauhá. Formálně zde otevřel novou ambasádu, čímž se podle něj potvrzuje, že česko-katarské vztahy vzkvétají. Ve čtvrtek bude jednat s katarskými ministry o energetické bezpečnosti.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Ministr zahraničí Lipavský otevřel v Kataru ambasádu.

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

„Je to symbol toho, že posouváme česko-katarské vztahy zase o kus dále,“ řekl Lipavský před odletem na konto nově vzniklého zastupitelského úřadu.

Hlavní bod cesty však přijde ve čtvrtek, kdy se Lipavský setká s katarským ministrem zahraničí Mohammedem bin Abdulrahmánem al-Tháním. Tématem jednání bude energetická bezpečnost a spolupráce EU se Zálivem. Přislíbena je také schůzka přímo s ministrem pro energetiku.

K tomu, aby se mohly navázat nové dlouhodobé kontrakty je potřeba poměrně masivních investic do celé té plynové, likvifikační i přepravní infrastruktury, a to si žádá investice jak zdrojové, tak časové. Nejde vše udělat hned
Petr Chalupecký, velvyslanec v Kataru

„Neřekl bych, že to jsou oťukávací jednání. Budu se svým katarským protějškem jednat už poněkolikáté,“ řekl Lipavský. „Katar vždy deklaroval, že je připraven se podílet na energetických dodávkách,“ dodal.

Chce to čas, říká velvyslanec

Představa, že Katar vypomůže s dodávkami plynu Česku hned, je ovšem nereálná. „V krátkém horizontu to osobně nevidím, spolupráce je možná určitě ve střednědobém horizontu. Je to o souběhu načasování, ceně a množství. V tuto chvíli to střetnutí těch os neexistuje, protože Katařané jsou zvyklí dodávat plyn na základě dlouhodobých kontraktů,“ řekl novinářům nedávno jmenovaný velvyslanec Petr Chalupecký.

Dlouhodobých kontraktů má nyní Katar dostatek. „K tomu, aby se mohly navázat nové dlouhodobé kontrakty, je potřeba poměrně masivních investic do celé té plynové, likvifikační i přepravní infrastruktury, a to si žádá investice jak zdrojové, tak časové. Nejde vše udělat hned,“ vysvětlil Chalupecký.

Kromě plynu vidí potenciál v rozvoji vzájemných ekonomických vztahů například v obranném nebo farmaceutickém průmyslu. „Katařané mají velký zájem o alternativní způsoby zemědělství, například hydroponii (pěstování rostlin v živném roztoku – pozn. red.). České firmy věci tohoto typu umí,“ nastínil Chalupecký.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Česko má nově ambasádu v Kataru.

Cesta Lipavského do Kataru přichází jen pár týdnů po diplomatickém přešlapu v Praze, kam na pozvání prezidenta Miloše Zemana přiletěl katarský emír Tamim bin Hamad Sání, aby se zúčastnil summitu nově vzniklého Evropského společenství. Jak se ale záhy ukázalo, Zeman neměl pro tento krok vyjednanou podporu a emír se tak na akci vůbec nepodíval.

„Určitě (ta návštěva) proběhla v tom nejlepším, takže rád bych rozptýlil ještě informace nebo spekulace, které vyběhly. Moje cesta je dlouhodobě plánovaná právě v souvislosti s otevřením zastupitelského úřadu, a to, že probíhá v relativně krátké době po návštěvě katarského emíra v Praze, ukazuje, jak vlastně jsou ty vztahy ve skutečnosti intenzivní,“ odmítl ministr spekulace, že „žehlí“ faux pas.

Katarský emír Putinovi: Jsem hrdý na vztah s Ruskem

Zahraniční

Mistrovství světa ve fotbale

Na Katar bude v listopadu vzhledem k fotbalovému šampionátu upřen zrak celého světa. Fotbalová asociace FIFA je pod tlakem, aby veřejně přispěla do fondu pro pozůstalé po mrtvých katarských dělnících, kteří zemřeli při budování fotbalových stadionů. Úroveň pracovních podmínek v zemi je tématem, kterému se Lipavský podle svých slov nebude vyhýbat.

„Určitě budeme mluvit o všech tématech. Na druhou stranu víme, že Katar prodělal v těchto záležitostech poměrně zásadní vývoj,“ uvedl Lipavský.

Katar dlouhodobě usiluje o zjednodušení vydávání víz do EU. Česká republika tento krok podporuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám