Hlavní obsah

Češi mají dost propíchnutých pneumatik, u polských supermarketů formují hlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český řidič sedí v autě a jeho manželka vjede s nákupním vozíkem dovnitř. Pak se vystřídají, žena hlídá a manžel jde dokončit nákup a zaplatit. Tímto způsobem čeští zákazníci v polských Křenovicích (Krzanowicích) začali řešit obavy z rozpíchání pneumatik zaparkovaných aut.

Čechům v Polsku propichují gumy Video: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Oběťmi těchto útoků se stalo již více než deset českých motoristů a v příhraniční polské obci už začíná být tento problém tématem číslo jedna.

Od středečního časného rána do odpoledne se před křenovickým supermarketem Stokrotka vystřídalo několik desítek aut s českou registrační značkou. Velká většina z nich nezůstala bez dozoru – buď uvnitř čekal řidič, až jeho spolujezdec nakoupí, anebo u auta někdo postával a hlídkoval.

„Nechceme riskovat, takže manželka hlídá auto,“ řekl pan Alexandr z české obce Rohov.

Jednotný unijní trh po polsku: Propíchaných pneumatik u českých aut přibývá

Evropa

„Jezdím raději na kole“

V tu chvíli se u nás zastaví starší cyklista s nákupní taškou na nosiči, rovněž Čech. Říká, že na nákupy do Stokrotky jezdil autem přes dvacet let, před měsícem s tím ale skončil, když mu neznámý pachatel rozpíchal pneumatiky.

Jde už o jedenáctou oběť, o které naše redakce ví. Od té doby pan Pavel jezdí do Křenovic už jen na kole. „Je to zdravější a nemusím mít obavy. Na kole není registrační značka, takže není poznat, že jsem Čech,“ usmívá se pan Pavel ze Štěpánkovic.

Situace je velkým tématem i mezi polskými zákazníky, byť o ní polská média zatím neinformovala. „Víme o tom z internetu a říkaly nám to i prodavačky. Netušíme, kdo to dělá, musí to být nějaký zlomyslný hlupák. Situaci by vyřešilo, kdyby byly před obchodem kamery, ty tady ale zřejmě nejsou,“ řekl kolemjdoucí Polák.

Starostu Křenovic Andrzeje Strzedulu jsme zastihli na radnici v jeho kanceláři. Řekl, že problém je zbytečně v Česku nafouknutý. „Pachatel je ve všech případech stejný, jde o jednoho člověka, tak nevím, proč se z toho dělá mezinárodní aféra. Vždyť vztahy mezi Poláky a Čechy jsou velmi dobré,“ řekl s tím, že o problému ví z českých médií.

„Podle informací, které mám od policie, doposud nikdo nepodal oficiální trestní oznámení,“ dodal s tím, že policie byla ve spojení jen s jedním Čechem, který ale také odmítl přijet na výslech.

Starosta vyzývá k oznámení

Starosta proto doporučuje Čechům, aby neváhali podat trestní oznámení, ať může začít oficiální vyšetřování. To by znamenalo, že si policie například bude moci vyžádat kamerové záznamy. Kamery ale, jak jsme se přesvědčili na místě, na budově nejsou instalovány.

„Ti poškození přece nejsou lidé z Prahy nebo z Brna, všichni jsou z pohraničí a nic jim nebrání to oznámit,“ řekl starosta.

Také regionální mluvčí policie z Ratiboře Miroslaw Szymański vyzývá všechny poškozené motoristy, aby se nerozpakovali podat trestní oznámení. „To lze učinit na nejbližším dostupném policejním oddělení,“ sdělil.

Podle polského trestního práva totiž může, na rozdíl od České republiky, vyšetřování tohoto typu trestné činnosti začít pouze na základě protokolu o výslechu poškozeného.

Už vás tu nechceme. Několika Čechům rozpíchali u polských marketů pneumatiky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám