Hlavní obsah

Bývalý šéf NATO: Evropa musí pomoci odstrašit Čínu od invaze na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ve čtvrtek prohlásil, že nejdůležitějším způsobem, jak odradit Čínu od útoku na Tchaj-wan, je zajistit vítězství Ukrajiny ve válce proti Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

Jak upozornil server Axios, je to vůbec poprvé, co nějaký bývalý šéf Aliance oficiálně navštívil Tchaj-wan, což poukazuje na rostoucí obavy Evropy z čínské agrese v asijsko-pacifickém regionu.

„Paralely s Ruskem a Ukrajinou je obtížné ignorovat. Nesmíme se Si Ťin-pchingem udělat stejné chyby jako s Vladimirem Putinem,“ řekl Rasmussen, který v letech 2009–2014 zastával funkci šéfa NATO a dříve byl dánským premiérem, během návštěvy Tchaj-peje.

Ve svém projevu rovněž ocenil „obdivuhodnou jednotu svobodného světa“ v reakci na ruskou agresi na Ukrajině.

„Můžeme si být jisti, že Si Ťin-pching vše pozorně sleduje. Jakýkoli pokus Číny změnit status quo na Tchaj-wanu silou by měl vyvolat stejně jednotnou reakci a my to musíme dát Číně jasně najevo,“ zdůraznil.

Danilov: Rusko by se mohlo stát kolonií sousední země

Válka na Ukrajině

Vyzval evropské lídry, aby se veřejně zavázali, že Číně odříznou přístup ke světové ekonomice, pokud učiní nějaký agresivní vůči Tchaj-wanu.

„Je potřeba vyjádřit, jaké by ekonomické důsledky jakéhokoli útoku byly, to by nyní bylo silným odstrašujícím prostředkem,“ řekl.

Dodal, že Evropa zaplatila velkou cenu za ponaučení, že ekonomická závislost na levné ruské energii a levných čínských výrobcích není životaschopným ekonomickým modelem.

Cestující z Číny mají mít negativní test na covid, doporučili zástupci vlád EU

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám