Hlavní obsah

Danilov: Rusko by se mohlo stát kolonií sousední země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská federace by brzo mohla mít vlastníka. Jedna sousední země tam čím dál více posiluje své zájmy, což je varováním pro celý svět, uvedl tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Zda má na mysli Čínu, přímo nespecifikoval.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov

Článek

„Jestli si někdo myslí, že rok 2023 bude jednoduchý, že Rusům všechno došlo a všechno bude v pořádku - já tento názor nesdílím,“ řekl Danilov v neděli během kontinuálního národního vysílání.

„Pozorujeme, jak jistá sousední země postupně přebírá Ruskou federaci, protože tam má své zájmy. A to je velmi, velmi nebezpečná tendence pro celý svět včetně nás,“ varoval.

Na doplňující dotaz, zda má na mysli Čínu, přímo neodpověděl. „Myslím tím to, že ty procesy se už dějí. Musíte jim věnovat velkou pozornost,“ uvedl.

V Kyjevě se rozezněl poplach, podle úřadů hrozí útok dronů

Válka na Ukrajině

Danilov rovněž prohlásil, že odhad šéfa ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanova, že Rusku zbývají rakety jen na jeden až dva rozsáhlé útoky, je přesný.

„Máme však na paměti, že by si mohli najít nečekané ‚přátele‘ a Rusko by se mohlo stát kolonií,“ varoval.

Hrozba mobilizace

Když byl Danilov dotázán, zda země Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB, pakt několika postsovětských zemí v čele s Ruskem - pozn. red.) představují pro Ukrajinu hrozbu, odpověděl: „OSKB je pro nás jako něco mokrého, co hoří. Nepředstavuje pro nás nic děsivého, my bychom se s tím vypořádali. Mluvím o mnohem složitějších věcech - o zemích, které mají jaderné zbraně, s nimiž by Rusko mohlo vyměnit jaderné technologie za rakety, které Rusko potřebuje.“

Velkým problémem také podle něj bude, pokud Rusko přistoupí k plnohodnotné mobilizaci. „Pokud povolají muže podle plánu, který mají, a získají zbraně, které jim mohou poskytnout nečekaní partneři, bude to pro nás velká, velká výzva,“ poznamenal.

HIMARS v akci. Ukrajinci si vzali na mušku kasárny u Doněcku, hlásí 400 mrtvých

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám