Hlavní obsah

Britský premiér má problém. Indická firma, která vyplácí dividendy jeho manželce, stále působí v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akshata Murtyová, manželka britského premiéra Rishino Sunaka, získává roční dividendu ve výši 11,5 milionu liber (v přepočtu 341 milionů korun) od indické IT firmy Infosys, která nadále působí v Rusku. Uvedl to britský list The Guardian. Firma, která patří tchánovi britského premiéra, má podle listu nadále zaměstnance ve své moskevské kanceláří a platí dvěma místním subdodavatelům. I když po ruské invazi na Ukrajinu slibovala, že se stáhne.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak s manželkou Akshatou Murtyovou

Článek

Sunak, jenž dříve působil na pozici ministra financí, čelil kritice už na začátku ruské invaze na Ukrajinu, že jeho rodina skrze ruské působení firmy vydělává „krvavé peníze“.

Firma Infosys následně v březnu oznámila, že se z Ruska stáhne. Podle listu Guardian má však nadále, osm měsíců od začátku invaze, v Moskvě otevřenou kancelář, ve které působí její administrativní pracovníci.

Zdroje firmy podle listu potvrdily, že zbývající zaměstnanci pracují na přemístění kanceláře do Indie. Nejmenovaný mluvčí Infosysu také Guardianu potvrdil, že firma nadále platí dvěma subdodavatelům v Moskvě za práci pro jednoho ze svých globálních klientů.

Murtyová ve firmě svého otce vlastní 0,91 procenta akcií, které mají hodnotu 690 milionů liber (19,2 miliardy korun). Ročně jí na dividendách firma vyplácí 11,5 milionu liber. Manželka současného premiéra přitom až teprve letos přistoupila na to, že bude z dividend odvádět ve Spojeném království daň. Doposud tuto povinnost neměla díky tomu, že v zemi neměla přihlášený dlouhodobý rezidenční pobyt.

Pokračující působení firmy v Rusku už kritizovali i opoziční labouristé. „Silná slova premiéra ohledně sankcí proti Putinovi jsou kompromitována jeho soukromým střetem zájmů,“ uvedla místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová s tím, že si britský premiér zapomněl zamést před vlastním prahem, zatímco jako ministr financí tlačil na britské podniky, aby přehodnotily své investice, které by mohly podporovat Putina a jeho režim.

Sunak mluvil se Zelenským, ujistil ho o nezlomné podpoře britské vlády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám