Hlavní obsah

Bratři Bayraktarové: Rusům drony neprodáme, ani kdyby nám nabídli víc peněz než Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva z bratrů Bayraktarových Haluk a Selčuk, jejichž firma Baykar vyvíjí bezpilotní letouny a podpořila napadenou Ukrajinu bezplatným dodáním svých letadel, poskytli ukrajinské odnoži BBC exkluzivní rozhovor. V něm vyloučili, že by Rusku prodali drony, i kdyby jim nabídli víc peněz než Ukrajinci. Za podporou Ukrajiny podle nich nestojí jen finanční zájmy.

Foto: Profimedia.cz

Haluk Bayraktar (vlevo) a jeho bratr Selčuk (zcela napravo) na setkání s litevským náměstkem ministerstva obrany Viliemem Semeškovem

Článek

Podle Haluka, který firmu vede jako výkonný ředitel, začala firma Baykar s Ukrajinou spolupracovat už po ruské anexi poloostrova Krym v roce 2014. 

Ukrajinci se s žádostí o poskytnutí dronů podle Haluka obraceli na mnoho světových zemí, uspěli však jen u turecké společnosti.

„Systémy Bayraktar se na Ukrajině používají od roku 2018,“ říká Kaluk s tím, že Turecko s Ukrajinou sjednalo řadu důležitých projektů v obranném průmyslu. Specialisté z Baykaru pak na Ukrajině cvičili vojáky v používání jejich dronů Bayraktar TB2.

Turci překvapili. Bayraktar, na který se složili Litevci, dají Kyjevu zadarmo

Válka na Ukrajině

Při nedávném ruském útoku zahynul důstojník ukrajinské armády, s nímž se bratři osobně znali, a zúčastnili se pak jeho pohřbu. Bayraktarovi chtějí pomoci jeho rodině.

Jak ale upozorňuje ukrajinská BBC, část společnosti bratry kritizuje za to, že svou podporou Ukrajiny jen zastírají komerční zájmy. Haluk je zcela nevylučuje, ale připomíná množství prostředků vynaložených na podporu Ukrajiny.

„Když začala válka, poslali jsme deset humanitárních dodávek,“ vzpomíná Haluk.

„Potravinovou pomoc, dětskou výživu, hygienické potřeby. S Ukrajinou máme úzké vazby. Sdílíme bolest Ukrajinců a oceňujeme, jak se hrdinsky brání.“

Spolupráce s Ukrajinci je pro ně každopádně výhodná, protože firma Baykar od začátku ruské invaze zaznamenala zvýšený zájem o své drony. I prodej samotný se zvýšil.

Rusům nic, říkají

Nabízí se otázka, jakou reakci tím u Rusů vzbudili. „Je škoda, že v ruských médiích vidíme takovou pomlouvačnou kampaň, protože naše systémy ničí jejich protivzdušnou obranu a obrněná vozidla,“ tvrdí, ale dodává, že Baykar drony jen vyrábí a jejich použití už záleží na kupcích.

„A pokud vám Moskva nabídne větší množství peněz, prodáte jim drony také?“ zeptali se ukrajinští novináři tureckých podnikatelů. „Peníze pro nás nejsou prioritou,“ podotkl na to poněkud skromně Haluk.

„Peníze a materiální zdroje nikdy nebyly cílem našeho podnikání. Naše přátelství s Ukrajinou trvá už mnoho let. Proto bez ohledu na to, kolik peněz nám nabídnou, jim je (Rusům) nikdy neprodáme, o tom není řeč,“ zdůraznil.

Turecká firma Baykar bude vyrábět drony na Ukrajině

Evropa

Novináři se také snažili dopídit, kdo přesně rozhoduje o dodání dronů do jakých zemí – zda sama firma Baykar, nebo Turecko. Ačkoli podle Kaluka na tom mají slovo obě, ukrajinská BBC naznačuje, že nakonec platí verdikt Ankary.

Země bere v potaz vlastní zahraničněpolitické zájmy a v poslední době Turecko začalo Ukrajinu otevřeně podporovat. Prezident Erdogan v půlce srpna navštívil Kyjev.

Selčuk, který se v rozhovoru tak často nevyjadřoval, drony Baykaru označil za nejlepší na světě. I když přiznal, že nezná specifikace íránských dronů Shahed 129, o které mají Rusové zájem a které by mohli nasadit v konfliktu na Ukrajině, nebojí se, že by bayraktary předčily.

Obětovali jsme tomu celý život

V rozhovoru bratři mluvili i o blízkých vazbách s tureckým prezidentem, jehož dceru si Selčuk vzal v roce 2016. Firma za to schytala kritiku, že z rodinné vazby na Erdogana nespravedlivě těží. Takovou výtku Selčuk odmítá.

„Začali jsme drony vyrábět v roce 2000 a v jistém smyslu můj otec, bratr, matka a já jsme tomu obětovali celý svůj život,“ tvrdí. Podle něj jsou obvinění z nepotismu nesmysl, protože v době svatby se už vlajkové drony firmy těšily velké popularitě.

Oba bratři vystudovali univerzity s technickým zaměřením ve Spojených státech a poté se vrátili do Turecka, aby podle svých slov „rozvíjeli technologickou zdatnost své země“.

Ústup bayraktarů ze slávy, daří se je rušit

Evropa

Baykar, jehož drony na Ukrajině vstoupily do lidového folkloru a zpívají se o nich písně, toho jistě docílil.

Podle červnových statistik od začátku ruské invaze Ukrajina dostala nebo nakoupila 50 dronů Bayraktar TB2 a chystá se přenesení jejich výroby na Ukrajinu.

Baykar své bezpilotní letouny dodával například Libyi – konkrétně Vládě národní jednoty (podporované OSN), Ázerbájdžánu v konfliktu s Arménií o Náhorní Karabach nebo Etiopii. Přesné počty dodaných dronů nejsou známy.

Reklama

Výběr článků

Načítám