Hlavní obsah

Turci překvapili. Bayraktar, na který se složili Litevci, dají Kyjevu zadarmo

Vilnius/Ankara

Tři dny stačily Litevcům k vybrání v přepočtu 120 milionů korun potřebných pro nákup jednoho dronu Bayraktar, který se v obraně Ukrajiny ukázal jako jednou z nejefektivnějších zbraní vůbec. Když se to turecký výrobce Baykar dozvěděl, rozhodl se dron věnovat Kyjevu zadarmo. Vybrané peníze pak budou použity na jeho zbraňové vybavení a další humanitární pomoc.

Foto: BaykarTech/Twitter

Turecká společnost Baykar dron daruje.

Článek

„Je to neuvěřitelné, ale Turecko se právě rozhodlo poskytnout bayraktar, na který Litevci vybrali peníze, zadarmo! Je to skvělé! Vybrané peníze použijeme na nákup potřebné munice pro bayraktar a zbytek peněz poputuje na pomoc Ukrajině. Díky, Turecko!“ napsal na Twitteru litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas, přičemž použil slovo „Türkiye“ jakožto nový anglický název pro Turecko, který Ankara prosazuje.

Informaci následně potvrdil i samotný výrobce těchto proslulých dronů, turecká technologicko-obranná společnost Baykar.

Turecko změnilo svůj název registrovaný u OSN, nechce připomínat drůbež

Evropa

„Obyvatelé Litvy se zachovali čestně a shromáždili finanční prostředky na nákup Bayraktaru TB2 pro Ukrajinu. (...) Baykar daruje Litevcům bezplatně Bayraktar TB2 a žádá, aby tyto prostředky putovaly na Ukrajinu na humanitární pomoc,“ informovala turecká technologická společnost na svém twitterovém účtu.

Na dron se složily stovky Litevců, kteří tak projevili soudržnost se zemí, jež byla rovněž dlouhá desetiletí pod nadvládou Moskvy. Cílovou částku pět milionů eur se podařilo vybrat za tři a půl dne, z velké většiny z malých částek.

Litevci vybrali za tři dny 120 milionů na bayraktar pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

„Toto je první případ v dějinách, kdy běžní lidé mezi sebou vybrali peníze na nákup něčeho takového, jako je bayraktar. Je to bezprecedentní, neuvěřitelné,“ neskrýval nadšení ukrajinský velvyslanec v Litvě Petro Bešta.

Koordinátor sbírky Andrus Tapinas na Facebooku napsal, že Turci slíbili dodat dron do tří týdnů.

Bayraktar jako klíč k úspěchu

Navzdory blízkým vztahům s Ruskem se Turecko nezdráhá Ukrajinu vojensky podporovat. Podle údajů, které 6. dubna zveřejnilo Shromáždění tureckých vývozců, se v prvním čtvrtletí roku 2022 prudce zvýšil turecký vývoz obranných produktů na Ukrajinu, přičemž většina prodejů se uskutečnila měsíc před ruskou invazí.

Turecké bojové drony Bayraktar TB2 se od začátku války proslavily po celém světě. Videa, na kterých ukrajinské síly používají tyto drony k ničení konvojů ruských obrněných vozidel a dělostřelectva, doslova zaplavily sociální sítě.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

Ukrajina také uvedla, že použila bayraktary k odlákání pozornosti obrany ruské válečné lodi Moskva, kterou v polovině dubna zasáhla raketami a potopila.

Před invazí měl Kyjev k dispozici přibližně 20 Bayraktarů TB2. V březnu Ukrajinci uvedli, že jich obdrželi více. Kolik přesně, se ale neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám