Hlavní obsah

USA chystají scénář i pro případ nezbytné evakuace více než 600 tisíc Američanů z Izraele a Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se připravuje na možnost, že bude muset evakuovat z Blízkého východu statisíce Američanů, pokud se nepodaří zvládnout krveprolití v Gaze. S odvoláním na čtyři zdroje blízké americké vládě o tom informuje americký list The Washington Post. Jen v Izraeli žilo v době teroristického útoku Hamásu na Izrael asi šest set tisíc Američanů, v sousedním Libanonu jich bylo 86 tisíc.

Foto: US Navy, Reuters

F-18E Super Hornet amerického námořnictva vzlétá z letadlové lodě USS Dwight D. Eisenhower

Článek

Operace takového rozsahu je nejhorším možným scénářem, uvádí list. Podle zdrojů listu WP popisujících pod podmínkou anonymity průběh interních jednání jsou jiné uvažované varianty vývoje považovány za více pravděpodobné.

Přesto prý zaznělo, že by bylo „nezodpovědné nemít plán pro všechny případy“.

„Přízrak takové operace přichází v době, kdy se izraelské síly za pomoci amerických zbraní a vojenských poradců připravují na to, co má být podle všeobecných očekávání nebezpečnou pozemní ofenzivou proti ozbrojencům Hamásu zodpovědným za teroristický a nesmírně brutální útok proti Izraeli, při němž zahynulo podle izraelských zdrojů přes 1400 lidí,“ podotýká list.

Reportér Novinek v Izraeli: Po 25 minutách promítání drastických záběrů jsem odešel

Blízký a Střední východ

„Může se to vymknout kontrole“

Podle WP je americká administrativa navzdory neochvějné veřejné podpoře Izraele „hluboce znepokojena vyhlídkou na eskalaci“.

List cituje palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze, podle nějž během izraelských odvetných úderů na Gazu zemřelo asi pět tisíc lidí, převážně civilistů a dětí.

Nejde přitom jen o Gazu, ale také o libanonské hnutí Hizballáh, které ovládá Libanon od roku 1992 a je dlouhodobě cvičeno a vyzbrojováno Íránem. „Administrativa se velmi, velmi, velmi obává, že se to vymkne kontrole,“ napsal americký deník.

Minulý týden vydalo ministerstvo zahraničí USA doporučení všem americkým občanům na celém světě, aby „dbali zvýšené opatrnosti“ kvůli „zvýšenému napětí na různých místech světa, možnosti teroristických útoků a demonstrací nebo násilných akcí proti americkým občanům a zájmům“.

Do případné evakuace Američanů z horkého regionu by mohly být nasazeny americké letouny, ale i válečná plavidla, která do regionu tento měsíc zamířila.

USA se rovněž obávají útoků na americké vojáky na Blízkém východě, zejména v Iráku a Sýrii.

Američané chtějí po Izraeli plán, co bude s Gazou po zničení Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám