Hlavní obsah

USA chtějí koridor do Egypta pro civilisty z Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy chtějí podle americké zpravodajské televize NBC News vytvořit koridor, který by civilistům z Pásma Gazy umožnil odejít do Egypta. Mohli by se tak vyhnout nebezpečí, které jim v Gaze hrozí. Izrael na pásmo, v němž žije zhruba 2,3 milionu lidí, útočí v reakci na víkendové masakry spáchané palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Podle americké televize administrativa prezidenta Joeho Bidena o plánu jedná s několika dalšími státy. Cílem je zabránit masovému umírání civilistů, kteří se v Gaze náletům často jen těžko mohou vyhnout, uvedli představitelé Bidenovy administrativy.

Podle zvažovaného plánu by palestinští civilisté a také Američané v Gaze mohli z válečné zóny uniknout jižním koridorem vedoucím do Egypta.

Vzhledem k tomu, že se Izrael připravuje na možný pozemní vpád do Gazy, hrozí civilistům, kteří nemají žádné spojení s Hamásem, že zůstanou bez domova nebo budou zabiti při ostřelování.

Jak přesně by evakuace civilistů mohla vypadat a jak by se zabránilo tomu, aby Gazu neopustili také extrémisté z Hamásu, NBC News zatím neuvedla.

Poznamenala ale, že Biden v úterním telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který podle všeho chystá pozemní útok na Gazu, apeloval na to, aby se snažil co nejvíce omezit počet civilistů, kteří umírají.

Zplynujte Židy, znělo na demonstraci v Sydney. Policie ale zatkla muže s izraelskou vlajkou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám