Hlavní obsah

Trump vyzval Rusko a Sýrii, aby přestaly s nálety na Idlib

– Washington

Americký prezident Donald Trump v neděli vyzval ruské a syrské vládní síly, aby přestaly s bombardováním syrské provincie Idlib. Stalo se tak poté, co Kreml v pátek naznačil, že Moskva bude i nadále podporovat ofenzivu Damašku v Idlibu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Šéf Bílého domu na Twitteru kritizoval „zabíjení mnoha nevinných civilistů“. „Svět se na ten masakr dívá. Co je jeho účelem, co tím získáte? Přestaňte,“ napsal Trump.

Rusko stojí v syrském konfliktu na straně prezidenta Bašára Asada a Idlib je poslední provincií, která zatím není pod kontrolou vládních vojsk.

Kreml v pátek uvedl, že rebelům v provincii Idlib by ve střelbě na civilisty a na ruské cíle mělo zabránit Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si Moskvě opakovaně stěžoval na Ruskem podporovanou ofenzivu syrské armády v Idlibu, kde boje dosud přinutily na 250 000 lidí opustit své domovy.

Kreml však v pátek dal jasně najevo, že příměří by v první řadě měli dodržovat rebelové.

Otázka Idlibu přispěla k napětí mezi Ruskem a Tureckem, které chce mít v sousedící provincii určitý vliv, napsala agentura Reuters.

Moskva, která je největším spojencem syrské vlády, se loni v září s Tureckem domluvila na vytvoření demilitarizovaného pásma v Idlibu, kde nebudou žádné těžké zbraně ani islámští radikálové. Rusko ale od té doby opakovaně upozornilo na eskalaci napětí v provincii. Provincii Idlib na začátku roku z větší části ovládli islamisté ze skupiny Hajat Tahrír aš-Šám, jejímž jádrem je někdejší Fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám