Hlavní obsah

Tálibán údajně cvičí opice, aby likvidovaly vojáky NATO

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S bizarní zprávou, že Tálibán trénuje opice, aby střílely na vojáky NATO v Afghánistánu, přišel čínský server People’s Daily. Povstalci prý výcvikem založeném na metodě cukru a biče nutí makaky a paviány, aby stříleli na lidi v uniformách amerických a dalších aliančních jednotek.

Článek

Čínské médium dokonce upřesnilo, že opice mají být vyzbrojeny kalašnikovy, lehkým kulometem Bren a minomety. Ovšem jakkoli nikdo nepochybuje o schopnostech zvířat a především opic, experti považují možnost, že by byli z opic disciplinovaní vojáci, za zcela nereálnou.

„Mohou být vycvičeny k rozsvěcení světel a otevírání kohoutků, ale přitom je snadno mohou poškodit,“ vysvětlil serveru LiveScience emeritní profesor William Mason z Kalifornské univerzity, podle kterého snad ani není možné, že by se někdo o něco takového pokoušel. Nicméně sám určité možnosti využití opic ze strany islámských radikálů v jiných případech nevyloučil.

Doručovatelé bomb?

„Nejpravděpodobnější by mohly být pokusy udělat z opic sebevražedné útočníky. Dát jim bombu a poslat je na vybrané místo nebo k vybranému člověku,“ uvedl Mason, který upozorňuje, že například šimpanzí skupiny jako vyvinutější primáti sice bojují mezi sebou o teritorium, ale přestože to připomíná vyhlazovací válku, „nejde o přesnou paralelu, stejně jako zvířecí monogamie není to samé, co manželství u lidí“

Primáti by mohli napodobovat lidi při zacházení s vojenskou výzbrojí, ale cíleně zamířit na někoho na bojišti vyžaduje podle Masona jiné duševní schopnosti, kterých nejsou zmíněné druhy opic schopny.

Mluvčí NATO čínskou zprávu, která se odvolává na zdroj v britské armádě, označil za informaci, která nemá žádný reálný podklad.

Reklama

Výběr článků

Načítám