Hlavní obsah

Tálibán dobyl hlavní město provincie Nimrúz a zabil mluvčího vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské radikální hnutí Tálibán sází na sílu, postup v poli a atentáty. Podařilo se mu v pátek dobýt první hlavní město provincie Zarandž. Současně se přihlásil k atentátu na šéfa informačního a mediálního střediska vlády Chána Minapála, který byl zabit v pátek v Kábulu. Dříve byl také mluvčím prezidenta Ašrafa Gháního.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán zabil šéfa komunikace vládyVideo: AP

 
Článek

Pád Zarandže, který je hlavním městem jihozápadní provincie Nimrúz, potvrdil agentuře Reuters mluvčí policie tohoto regionu. Sdělil, že se tálibům podařilo město ovládnout, protože posily vyslané ústřední vládou na jeho obranu byly nedostačující.

Zarandž se tak stal prvním hlavním městem provincie, které Tálibán ovládl. nadále útočí na Herát, Laškargáh a Kandahár.

Afghánský generál slibuje zabít v Laškar Gáhu každého táliba. Obyvatele vyzval k útěku

Svět

Vražda šéfa komunikace

„Davá Chán Minapál, který působil jako šéf komunikace afghánské vlády, byl zabit,” citovala agentura Reuters představitele afghánského ministerstva vnitra. Zavražděn byl v pátek odpoledne cestou z mešity, když jel ve svém autě.

Foto: Abdul khaliq, ČTK/AP

Dým po náletu na pozice Tálibánu u Laškargáhu

K atentátu se přihlásil Tálibán, jehož mluvčí řekl, že Minapál byl „zabit při zvláštním útoku mudžáhidů a byl potrestán za své činy“.

Minapál, který pracoval také jako novinář v rádiu Azadi, dokázal čelit propagandě radikálů. Na Twitteru ho sledovalo 142 000 lidí.

Budeme dál bombardovat Tálibán, slíbil Washington Kábulu

Svět

Tálibán v posledních měsících zavraždil řadu aktivistů, novinářů, veřejných osobností i úředníků a soudců, aby umlčel kritické hlasy a zastrašil své odpůrce. A nevyhýbá se ani lidem spojeným se současnou vládou. Před několika dny byl napaden dům ministra obrany v Kábulu.

Jasně to ukazuje, že Tálibán nestojí o žádnou dohodu s vládou a chce využívat síly. Jednání s afghánskými představiteli v katarském Dauhá váznou.

Od zahájení ofenzívy Tálibánu přibylo rekordně civilních obětí, uvedla OSN

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám