Hlavní obsah

Afghánský generál slibuje zabít v Laškar Gáhu každého táliba. Obyvatele vyzval k útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský generál Sami Sadat, který vede obranné boje proti Tálibánu v provincii Hílmand, vyzval obyvatele jeho obklíčeného hlavního města Laškar Gáhu, aby ho co nejrychleji opustili. Tálibán uvádí, že většinu Laškar Gáhu už ovládl. Podle OSN bylo ve městě za poslední dny zabito 40 civilistů. Generál varuje i před možností útoků za hranicemi Afghánistánu včetně evropských a amerických měst.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánské kmenové milice se přidaly k vládním silám.

Článek

Generál Sadat v prohlášení k obyvatelům řekl, že armáda „nenechá jediného táliba naživu“. Současně ale vyzval obyvatele k evakuaci před dalšími boji.

„Vím, že je pro vás velmi těžké opustit své domy, pro nás je to také těžké, ale pokud budete bez domova pár dnů, tak nám to odpusťte,” prohlásil Sadat. Jak a zda vůbec se lidé vrátí domů, jasné není.

Jeden obyvatel řekl stanici BBC, že odchod není snadný: „Nevím, kam jít, bojuje se ve všech částech města.“

Lékaři nezvládají ošetřovat zraněné a chybí jim léky a zdravotnický materiál. „Bojuje se všude kolem,“ řekl jeden.

Tálibán postupuje

Sadat už v minulých dnech přiznal, že armáda ztratila část území, a dal najevo naději, že Tálibán nebude schopen pokračovat v útoku. Ten však dál postupuje. Armáda ho chce zastavit při rozsáhlejší operaci, protože nechce dopustit, aby radikálové získali první provinční hlavní město.

Blinken posvětil čínské angažmá v Kábulu

Svět

Tálibové však nepostupují jen k Laškar Gáhu, pokoušejí se také dobýt druhé největší město Kandahár, kde v neděli ostřelovali letiště, aby proti nim nemohla afghánská armáda nasadit letadla. Obě města leží na jihu země, který je baštou Tálibánu. V obklíčeném Herátu se afghánským vojákům podařilo získat zpět část budovy OSN, kterou Tálibán ovládl v pátek.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Afghánský prezident Ašraf Ghání

Ghání viní USA

Afghánský prezident ze současné situace viní USA, které stáhly rychle své vojáky. „Důvodem pro naši situaci je, že rozhodnutí bylo uděláno náhle,“ řekl v pondělí v afghánském parlamentu a varoval Washington, že rychlé stažení by mohlo mít další následky. USA však nadále poskytují afghánským silám vzdušnou podporu.

Obyvatelé se obávají o svůj osud, protože jsou uprostřed bojů, do kterých zasahuje i letectvo. „Ani Tálibán s námi nebude mít slitování a ani vláda neukončí bombardování. Na cestách leží těla. Nevíme, jestli jsou to civilisté, nebo tálibové,“ řekl jeden obyvatel Laškar Gáhu stanici BBC.

Generál varuje před atentáty v zahraničí

Situace je podle Sadata komplikovaná, protože Tálibán posílili radikálové z dalších islamistických skupin. To představuje hrozbu i za hranicemi Afghánistánu.

„Zvýší to chuť malých extremistických skupin mobilizovat se v amerických a evropských městech a to bude mít zničující efekt na globální bezpečnost. Toto není válka v Afghánistánu, toto je válka mezi svobodou a totalitou,“ varoval.

Vláda pomůže afghánským tlumočníkům

Domácí

Z Laškar Gáhu utekl tlumočník, který pracoval pro britskou armádu: „Můj dům, který jsem včera opustil, ovládli tálibové, žijí v něm a ptají se po mně. Nevíme, co se stane v budoucnu, ale chodí dům od domu a hledají lidi, kteří pracovali pro NATO.“

Jestli je zavraždí, je to naše vina, varují kvůli Afgháncům britskou vládu bývalí generálové

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám