Hlavní obsah

Tálibán získal během dvou dnů už druhé hlavní město provincie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Radikální afghánské hnutí hnutí Tálibán v sobotu ovládlo už druhé provinční město, když dobylo Šibirchán. Jde o správní středisko provincie Džauzdžán ležící na severu země. Už v pátek přitom Tálibán po tříhodinovém boji dobyl Zaradž, cože hlavní město provincie Nimrúz.

Foto: Hamed Sarfarazi, ČTK/AP

Afghánští vojáci

Článek

Podle viceguvernéra provincie Džauzdžán jednotky afghánské armády a místní úředníci prchli na letiště ležící 17 km od města. Předseda rady provincie Babur Ešči sdělil stanici BBC, že Tálibán už kontroluje celé město kromě kasáren, kde se dál bojuje.

Tálibán už v pátek po tvrdých bojích ovládl sídlo guvernéra, ale pak z něj byl zase vytlačen. Nakonec je získal.

Videa na sociálních sítích ukazují, jak Tálibán nechal z místní věznice odejít stovky vězňů. V provincii okamžitě přestalo působit 15 médií včetně několika televizních stanic a rádií.

Tálibán dobyl hlavní město provincie Nimrúz a zabil mluvčího vlády

Svět

Místní poslanci obvinili vládu, že nevěnovala pozornost bezpečností situaci ve městě, které je považováno za bránu do severních a severovýchodních oblastí Afghánistánu. Stotřicetitisícové město totiž leží na důležité silnici spojující západ a východ země. Boj trval týden.

Do bojů se zapojil i Dostúm

Boje v oblasti ale neskončily. Silnou pozici tam má bývalý viceprezident – Uzbek –  Abdul Rašíd Dóstum, který se tam narodil a jehož milice bojovaly proti Tálibánu už v devadesátých letech.

Dostúmův poradce Sajíd Šamsaddín Sadat oznámil, že k městu dorazilo nejméně 150 příslušníků lidových vzbouřeneckých sil, které vede Dostúmův syn Jar Muhammad. Sadat dodal, že dorazily i afghánské speciální síly.

V sobotu Dostúm jednal s afghánským prezidentem Ašrafem Gháním o bezpečnostní situaci zejména na severu země. Dostúm slíbil podporu afghánským silám.

Jeho mluvčí Ansanulláh Nairo uvedl, že Dostúm předložil prezidentovi plán jak zlepšit bezpečnost na severu země, který byl přijat

Foto: Hamed Sarfarazi, ČTK/AP

Milice mudžáhída Ismaíla Chána pomáhá vládním silám v bojích s Tálibánem v Herátu .

Rychlý postup Tálibánu

V pátek ovládl Tálibán Zaradž za tři hodiny bez boje, když se afghánské vládní síly stáhly. Deset dní marně žádaly o posily. Zaradž je přitom klíčové město pro obchod s Íránem. Leží na hranicích s touto šíitskou zemí.

USA přijmou tisíce dalších Afghánců

Svět

Jakmile se dostali tálibové do Zaradže, mnoho obyvatel překročilo hranice s Íránem, než je noví vládci uzavřeli.

V ulicích částečně vyprázdněného města projížděli v amerických vozidlech humvee, které získali z opuštěných skladů afghánské armády, a vyhlásili zákaz nočního vycházení.

Afghánský generál slibuje zabít v Laškar Gáhu každého táliba. Obyvatele vyzval k útěku

Svět

Tálibán po ovládnutí Zarandže ohlásil, že brzy padnou do jeho rukou další správní střediska provincií a že kontroluje celou provincii Nimrúz.

Tálibán od května, kdy se začaly stahovat mezinárodní síly rychle postupuje. Ovládá již přes polovinu země. Kontroluje množství hraničních přechodů s Íránem, Tádžikistánem a Pákistánem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám