Hlavní obsah

USA přijmou tisíce dalších Afghánců

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy navýší o tisíce počet Afghánců, kterým umožní v zemi získat uprchlický status. Stát se tak má v rámci nového programu takzvané druhé priority. Ten je zaměřen na ty, kteří pracovali na projektech financovaných USA či pro americká média a nevládní organizace a mohla by jim hrozit msta hnutí Tálibán.

Foto: Stringer, Reuters

Prezident Ghání (uprostřed) na přehlídce čestné jednotky před návštěvou parlamentu.

Článek

„Toto rozšíření umožní trvale přesídlit do USA mnoha tisícům Afghánců, kteří by mohli být ohroženi, i jejich nejbližším rodinným příslušníkům,“ vzkázala americká diplomacie.

Pomozte afghánským překladatelům, vyzval vládu Zeman

Domácí

Minulý týden přitom do USA přijela skupina prvních 200 Afghánců, kteří žádají o víza v rámci programu, jenž cílí na spolupracovníky a tlumočníky včetně jejich rodin. Na palubě letadla byly i desítky dětí. Jde přitom jen o začátek operace, která počítá s evakuací 50 tisíc nebo i více Afghánců.

Prezident viní z krize spojence

Program pro afghánské uprchlíky se liší od stejnojmenného programu pro Iráčany, který byl pozastaven kvůli vyšetřování podvodů, napsala agentura Reuters, která o plánu informovala jako první. Afghánci nebudou moci o vízum žádat přímo, nutné bude doporučení amerických agentur, vysoce postavených činitelů, nevládních skupin či médií.

Vláda pomůže afghánským tlumočníkům

Domácí

Své spolupracovníky pomáhají evakuovat i další země mezinárodní koalice. Německý ministr vnitra Horst Seehofer však ujistil, že Berlín zároveň hodlá pokračovat v deportacích afghánských „zločinců“ zpět do země. Německo též hledá cesty, jak dále podpořit „dobrovolný návrat“ Afghánců, řekl listu Bild.

Afghánský prezident Ašraf Ghání mezitím prudké zhoršení bezpečnostní situace v zemi od května připsal na vrub odchodu sil USA a jejich spojenců, který má být završen v srp­nu. „Současnou situaci zapříčinilo náhlé rozhodnutí o stažení mezinárodních vojáků,“ řekl včera před parlamentem. Ujistil přitom, že vláda má plán, jak do šesti měsíců situaci zlepšit, a že má v tomto podporu Washingtonu. Žádné detaily však zveřejněny nebyly.

Afghánský generál slibuje zabít v Laškar Gáhu každého táliba. Obyvatele vyzval k útěku

Svět

Rusko posiluje manévry u hranic

„Národ se rozhodl stíhat zrádce a pohnat je před spravedlnost. Vyhlašování válek, obviňování a lhaní Ghánímu život neprodlouží. Jeho čas vypršel,“ reagovalo v prohlášení hnutí Tálibán. To nyní na jihu a západě země bojuje o ovládnutí provinčních metropolí. „Tálibán je v ulicích okolo sídel guvernéra a místního policejního šéfa,“ popisoval včera situaci ve dvousettisícovém Laškargáhu zpravodaj stanice Al-Džazíra s odvoláním na zdroje ve městě. Do náletů se tam zapojuje i americké letectvo, které včera ohlásilo zabití nejméně sedmi tálibů. V Hérátu pak vládní síly oznámily zahájení „čistících operací“ s cílem vytlačit Tálibán ze všech čtvrtí města. Boje pokračovaly i v Kandaháru, druhém největším městě Afghánistánu, odkud nemocnice hlásily rostoucí počet zraněných a mrtvých civilistů.

Kongres schválil 2,1 miliardy dolarů na obranu Kapitolu a pro Afghánce

Svět

S ohledem na nestabilní situaci v Afghánistánu také Rusko ohlásilo, že rozšíří vojenské cvičení u hranic země ve spolupráci s Uzbekistánem a Tádžikistánem. Manévrů se tak mezi 5. až 10. srpnem zúčastní 1800 ruských vojáků oproti původně plánované tisícovce. Celkem se zapojí 2500 příslušníků ozbrojených sil. Rusko také vyšle 420 kusů vojenské techniky, dvojnásobek původně ohlášeného množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám