Hlavní obsah

Stále více zemí pohlíží na ateisty jako na hrozbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Ve světě přibývá vlád, které označují ateisty a sekularisty za nebezpečí pro společnost. Někde je toto smýšlení trestné, v Saúdské Arábii je ateismus synonymem terorismu. Uvádí to středeční zpráva o svobodě myšlení vydaná mezinárodním humanistickým a etickým svazem (IHEU).

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Muslimové při modlitbě

Článek

Podle zprávy „většina zemí nerespektuje práva ateistů a volnomyšlenkářů” tak, jak to požadují úmluvy OSN. Navíc 13 muslimských zemí trestá odpadlictví od víry nebo rouhání i smrtí. Trestné mohou být ale veřejné projevy ateistického smýšlení i v Rusku.

Zpráva konstatuje, že přibývá útoků politiků na nevěřící. Saúdská Arábie v lednu přijala zákon, který zakazuje „jakoukoli formu vyzývání k ateismu a zpochybňování základů islámu”. Za rovnocenný terorismu považuje ateismus turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.V Turecku se nově zvažuje rozšíření povinné výuky islámu ve školách z jedné hodiny týdně na dvě. Začít by se s ní mělo hned v šesti letech věku. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak označil humanismus, sekularismus a liberalismus za odchylky a „ohrožení islámu a státu”.

Tažení proti ateistům v Egyptě

Egyptská vláda, opírající se o podporu armády, považuje ateismus za společenskou hrozbu. Od revolučního roku 2011, který připravil o moc bývalého prezidenta Husního Mubaraka, se k ateismu začalo otevřeně hlásit mnoho mladých Egypťanů. Znepokojilo to tamní náboženské instituce a ministerstvo mládeže zahájilo kampaň, která vysvětluje nebezpečí ateismu pro společnost. Mladí lidé, kteří se k němu veřejně hlásili a na sociálních sítích propagovali právo na svobodu vyjadřování, skončili ve vězení. K tažení prominentní muslimské univerzity Al-Azhar se podle zprávy v listopadu dokonce připojili i egyptští křesťané, aby společně bránili šíření ateismu.

Saúdská Arábie je k odchylkám velmi přísná. Třicetiletý spisovatel a aktivista Ráif Badaví na webové stránce zvané Svobodní saúdští liberálové žádal právo svobodně hovořit o jiných formách islámu, než je vahhábismus, který je oficiálním náboženstvím Saúdské Arábie. Byl za to odsouzen k sedmi letům vězení a 600 ranám bičem.

Z celosvětových průzkumů prováděných v minulých dvou letech vyplývá, že 13 procent světové populace se rozhodně hlásí k ateismu a 23 procent lidí nevyznává žádné náboženství.

Reklama

Výběr článků

Načítám