Hlavní obsah

V Turecku navrhli povinnou výuku náboženství už od šesti let

Ankara

Turecká rada pro vzdělání přišla s návrhem, aby se náboženství povinně vyučovalo už od šesti let, což je další rada pro dříve sekulární školství. Už nyní je povinné od devíti let. Podle kritiků jde o další desekularizaci školství, i když plán zatím neschválilo příslušné ministerstvo.

Foto: Fatih Saribas, Reuters

Demonstrující zastánci sekularismu pod portrétem Kemala Atatürka

Článek

Podle rady se má u starších dětí zvýšit počet hodin náboženství z jedné týdně na dvě. Zamítnut byl jen návrh, aby bylo náboženství povinné už v mateřských školách, což ale vedlo k prudkým reakcím. Odpůrci byli podle novin Zaman označeni za ateisty.

„Vychováme náboženskou generaci,” řekl současný prezident Recep Tayyip Erdogan už před třemi lety, kdy stál ještě v čele vlády. Podle něj současné kroky vedou právě k naplnění jeho slov. Vláda uvedla, že návrh ještě osvětlí.

Rada pro vzdělání přišla ještě jedním návrhem - na středních školách by měla být povinná otomanská turečtina. Prezident Erdogan řekl v pondělí: „Otomanská turečtina se bude učit, ať se to líbí, nebo ne.“ To jasně ukazuje, že se nepokouší najít konsensus.

Školství je jedním z bitevních polí mezi zastánci sekularismu a jejich protivníky kladoucími důraz na islám. Ti uvítali, když byl zrušen zákaz nosit šátky na univerzitách.

Předák opozice Kemal Kilicdaroglu obvinil v sobotu radu, že se pokouší zavléci společnost do minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám