Hlavní obsah

Rusko posílá do Sýrie bojové letectvo, spekuluje izraelská televize

Novinky, rei

Rusko vysílá do Sýrie letecké expediční síly, aby podpořily režim prezidenta Bašára Asada v boji proti Islámskému státu (IS) a dalším rebelům. S odkazem na nejmenované západní diplomaty to tvrdí izraelská televize Aruc ševa, která poznamenala, že USA o tom nápadně mlčí.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ruské bitevníky Suchoj Su-25 startují ze Stavropolského letitě. Ilustrační snímek

Článek

Zdroje televizi řekly, že se ruské expediční jednotky zabydlují na letecké základně u hlavního města Damašku, která jim má posloužit jako předsunutá operační základna.

Podle stanice dorazí do Sýrie v nejbližší době ruské bojové letouny i vrtulníky a s nimi „tisíce ruských vojenských příslušníků včetně poradců, instruktorů, personálu logistiky, techniků, členů divize vzdušné obrany a pilotů“.

„Není pochyb o tom, že bojové mise ruských pilotů nad Sýrií rozhodně promění nynější dynamiku dění na Blízkém východě,“ poznamenala izraelské televize a dodala, že Rusové nemají v plánu útočit v jiné zemi a jejich hlavním cílem je boj s Islámským státem a podpora Asadova režimu.

USA mlčí

Stanice také podotkla, že USA k tomu povážlivě mlčí, ačkoliv jsou podle diplomatů dobře informovány. „Absenci hlasitého nesouhlasu ze strany vlády (prezidenta) Obamy provází utišení výzev o konci Asadova vražedného režimu,“ uvedla.

Současně televize upozornila, že Rusové stejně jako Američané, konzultují své kroky na Blízkém východě s Íránem, i když ne jen s ním - v Moskvě například před třemi týdny o boji proti IS jednal saúdskoarabský ministr zahraničí.

Podle amerického serveru The Daily Beast na zprávách o přímé angažovanosti Rusů něco bude. „Odpovídají ve smyslu: ´Nemůžeme o tom mluvit´. To mi značí, že na těch tvrzeních něco pravdy je,“ komentoval věc jeden z bývalých poradců americké armády.

Rusové v akci

Rusko je hlavním spojencem Asadova režimu, už počátkem roku 2012 tehdejší ministr obrany Anatolij Serďukov přiznal, že Moskva má v Sýrii své „vojenské a technické poradce“.

Bývalý příslušník amerického námořnictva Chris Harmer k tomu severu The Daily Beast řekl, že není jasné, jaká je příslušnost těchto vojáků. „V Americe je jasné vymezení mezi technickým poradcem, příslušníkem armády a zástupcem CIA. Rusko tato vymezení smazává.”

Podle anonymního zdroje z amerických tajných služeb ovšem není přítomnost ruské vojenské techniky v Sýrii překvapivá. Otázku, zda s ní ruští příslušníci v Sýrii jen cvičí, anebo bojují, nechal otevřenou.

Americký server však v té souvislosti upozornil kupříkladu na video z boje pořízené u přístavního města Latákíja, které je opěrným bodem Asadova režimu. Na snímku figuruje ruský obrněný transportér BTR-82A a v pozadí je slyšet komunikaci v ruštině. The Daily Beast se domnívá, že syrská armáda video i se zvukovým záznamem mohla zveřejnit nedopatřením.

Jsou to fámy, tvrdí expert

Podle amerického odborníka na Rusko Marka Galeottiho ale může být ruská vojenská podpora Asadovi pouze omezená, protože politická a ekonomická rizika jsou pro Kreml příliš veliká.

Zprávy o chystané rozsáhlé vojenské akci Rusů jsou podle Galeottiho fámy. „Rusko vnímá Asada jako vyhaslou sílu,“ poznamenal.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Moskva podle něj usiluje ve skutečnosti o „dohodu, která zajistí Asadovi čestný odchod do exilu, pravděpodobně do Ruska“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám