Hlavní obsah

Rusko a Írán nás neopustí, věří prezident Asad

Bejrút

Syrský prezident Bašár Asad dál věří v pomoc svých klíčových spojenců Ruska a Íránu. Podle něj tyto země své přátele neopouštějí, uvedl v projevu v libanonské televizi Al-Manar.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Silně věříme Rusům, protože během čtyř let této krize prokázali, že ve vztazích s námi jsou upřímní a jejich jednání je průhledné,“ prohlásil Asad libanonské televizi, která patří hnutí Hizballáh.

Rusové jsou podle něj zásadoví, zatímco USA své spojence opouštějí.

„To nebyl nikdy případ ruské politiky, ani za Sovětského svazu, ani v časech Ruska. Rusko nikdy neřeklo, že podporuje toho a toho prezidenta, a pak se ho rozhodlo opustit,“ dodal.

Reagoval tak na vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy, který po uzavření dohod s Íránem o jeho jaderném programu uvedl, že Moskva i Teherán uznaly, že vývoj pro Asada není dobrý.

„Osa odporu”

Podle syrského prezidenta naopak dohoda o jaderném programu Írán na mezinárodní scéně posílila, z čehož může těžit i Damašek.

„Síla Íránu je silou Sýrie a vítězství Sýrie je vítězstvím pro Írán. Tvoříme jednu osu - osu odporu,“ prohlásil. Dodal, že působení libanonských šíitských milic hnutí Hizballáh v Sýrii je legitimní.

Z Asadova projevu je patrné, že vzdoruje zahraničnímu tlaku na to, aby přikročil k výrazným ústupkům a hlavně k vlastní demisi. Podle BBC zopakoval, že řešení syrské krize je možné jen v případě, pokud svět přestane podporovat terorismus. Tímto slovem syrský prezident označuje nejen Islámský stát a další džihádistické skupiny, ale také opozici, která proti němu vede ozbrojené povstání.

Francie: Bez Asada 

Francouzský prezident Francoise Hollande přitom prohlásil, že „neutralizace“ syrského vůdce je klíčem k ukončení čtyři roky dlouhé války v Sýrii, která si vyžádala zhruba čtvrt miliónu obětí.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

„Musíme omezit vliv teroristů bez udržení Asada,“ uvedl Hollande.

Reklama

Výběr článků

Načítám