Hlavní obsah

Zeman se Putina zeptá na rezoluci OSN ohledně Sýrie

Praha

Při návštěvě Číny se má prezident Miloš Zeman setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Chce řešit podporu Ruska pro rezoluci Rady bezpečnosti OSN ohledně Sýrie. Zeman to řekl v úterý novinářům poté, co na jedné z pražských základních škol zahájil nový školní rok.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Prezident Miloš Zeman zahájil školní rok na Základní škole Curieových v pražské Dušní ulici.

Článek

„Já jsem člověk, který se zaměřuje především na hospodářské otázky, ale pana prezidenta Putina se zeptám, zda je možnost, aby Rusko podpořilo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která se týká Sýrie,“ uvedl Zeman.

Rusko přitom dlouhodobě podporuje syrský režim autoritářského prezidenta Bašára Asada. Konflikt v Sýrii si za pět let vyžádal přes 250 tisíc mrtvých.

Schůzku Zemana s Putinem potvrdil Novinkám v pondělí mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. [celá zpráva]

„Mohu potvrdit, že se pan prezident 3. září setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Schůzka potrvá 45 minut a tématem budou bezpečnostní a ekonomické otázky.“ Zeman se s Putinem naposledy sešel v květnu v Moskvě.

Česká hlava státu odletí do Číny dnes, zůstane do neděle. Na programu má kromě jiného setkání se zástupci agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism v Číně a setká se i se svým hostitelem, čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Reklama

Související články

Zeman: Česká společnost není xenofobní

Uprchlická krize bude zesilovat, tvrdí prezident Miloš Zeman, který to v pondělí uvedl na tiskové konferenci u příležitosti poloviny funkčního období. Česká...

Výběr článků

Načítám